Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Napok kérdése a szárazföldi akció Afganisztánban

2001.10.10. 22:54
Két napon belül megkezdődik az Afganisztán elleni támadás szárazföldi szakasza - véli szerdai hírelemzésében az NBC News. Az amerikai hírtelevízió Pentagon-tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy a légi csapásmérés az elkövetkező két nap alatt befejeződik.
Bár katonai források nem erősítették meg azt, hogy két nap múlva szárazföldi egységeket vetnek be Afganisztánban, az amerikai hírtelevízió szerint csak ez lehet a következő lépés. Rövidesen ugyanis "elfogynak" a bombázható célpontok, megsemmisítik a tálibok repülőtereit, távközlési központjait és az ismert terrorista kiképző táborokat. Kedden az Enterprise repülőgép-anyahajó kapitánya arról számolt be, hogy az Afganisztánban bevetett amerikai bombázók gyakran felhasználatlan munícióval térnek vissza az Arab-tengeren állomásozó anyahajókra.

Bővebben: Egyre kevesebb a bombázható célpont Afganisztánban

Két variáns létezik

Helikopteres kommandós rajtaütés
Az NBC News szerint az még nem tisztázott, hogy Washington és szövetségesei milyen szárazföldi hadműveletet valósítanak meg. Két forgatókönyv látszik a leginkább végrehajthatónak: helikopteres, avagy helikopterrel támogatott kommandós rajtaütések, illetve a tálibellenes Északi Szövetség szárazföldi hadműveleteinek légi fedezete.

Az első variánssal kapcsolatban a The New York Times szerdai cikke szerint a Pentagon egy olyan kockázatos stratégiai tervet készít elő, melynek keretében alacsonyan repülő helikopterekkel fogják végigpásztázni Afganisztán egyes térségeit és az azokra szerelt gépágyúkkal fogják megsemmisíteni az Oszama bin Ladennal és a tálibokkal szövetséges erőket. A cikk két magas rangú Pentagon-illetékesre hivatkozva azt írja, hogy a helikoptereket Afganisztánhoz közeli helyekre telepítik.

Már Pakisztánban a kommandósok

Időközben az al-Dzsazíra katari hírtelevízió megerősítette az ITAR-TASZSZ arról szóló hírét, hogy megérkeztek Pakisztán területére az első amerikai kommandós egységek. Az arab világ CNN-je szerint az amerikai különleges egységek több támaszpontra érkeztek és repülőgépek is rendelkezésükre állnak. A tévé szerint azt nem tudni, hogy Pakisztán mely részeire irányították az amerikai kommandósokat.