Benedek
-5 °C
5 °C

Bagdad repülőterének elfoglalására készülnek

2003.04.03. 13:07
A 3. gépesített lövészhadosztály a Szaddám nemzetközi repülőtér elleni harcra készül fel, miközben előőrsei már kevesebb mint 10 kilométerre járnak az iraki főváros déli peremétől. A katari parancsnoki-vezetési központ szerint a repülőtér közelébe ért amerikai katonák most harcállásokat foglalnak el, hogy a számukra legkedvezőbb időpontban megütközzenek az iraki erőkkel. A bagdadi lakosság teljesen nyugodt.
Az amerikai erők csütörtökön megközelítették a bagdadi repülőteret - jelentette be az amerikai központi parancsnokság katari főhadiszállása. A 3. gépesített lövészhadosztály a Szaddám nemzetközi repülőtér elleni harcra készül fel, miközben előőrsei már kevesebb mint 10 kilométerre járnak az iraki főváros déli peremétől.

A Reuters brit hírügynökség amerikai katonai forrásból úgy értesült, hogy az élén haladó alakulat kevés ellenállásba ütközött és gyorsan jut előre, miközben a várost védő Köztársasági Gárda négy hadosztályának újabb egységeit csoportosítják át délre.

A katari parancsnoki-vezetési központ szerint a repülőtér közelébe ért amerikai katonák most harcállásokat foglalnak el, hogy a számukra legkedvezőbb időpontban megütközzenek az iraki erőkkel. A Szaddám nemzetközi repülőtér 20 kilométernyire délnyugatra fekszik a hosszan elnyúló, ötmilliós iraki fővárostól. Bagdad déli peremkerületeiből az iraki légvédelmi ütegek heves és csaknem folyamatos zárótüze hallatszik, ahol a szövetséges erők bombázzák az iraki erőket. Az Eufrátesz partján óriási szövetséges csapatösszevonás zajlik, katonai gépkocsioszlopok vonulnak, több tucat Apache és Black Hawk helikopter szállt le - jelentette a Reuters.

Az amerikai erők szerdán több fronton indítottak offenzívát a Köztársasági Gárda Bagdadtól délkeletre állomásozó hadosztályai ellen, amelyeket előzőleg napokon át tüzérséggel és légierővel gyengítettek meg.

Bagdad mégis nyugodt
Nyugodt az iraki főváros, sem a lakosságon sem a katonai erőkön nem látszik készülődés, annak ellenére, hogy a szövetséges csapatok a legutóbbi értesülések szerint már a repülőtér bevételére készülek - számolt be a BBC tudósítója, Paul Wood.

Az emberek, annak ellenére, hogy az iraki tévé is beszámolt a várható offenzíváról, nem hiszik, hogy tartani kellene szárazföldi támadástól. A Bagdadban tartózkodó tudósítók azt várták volna, hogy a lakosság felpakol, és menekülni kezd, miután szerda éjjel első ízben lehetett hallani az amerikai tüzérség lövéseit Bagdad külterületéről.

Nincs különösebb csapatmozgás sem, a katonai járművek és a tüzérség egységei letakarva várakoznak. A tudósító azt valószínűsíti, hogy az iraki vezetés stratégiája az lehet, hogy a csapatokat a civil lakosság közé vegyíti, hasonlóan a dél-iraki Bászra városának védelméhez, arra számítva, hogy a szövetségesek nem fognak a civilekre lőni. A másik elképzelés az, hogy Bagdadon kívülre vezényelték őket, hogy majd később a bevonulás közben lepjék meg a koalíciós erőket.