Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Éhségsztrájkolnak a csernobili likvidátorok

2004.09.14. 16:48
Folyamatosan romlik azoknak az egykori csernobili kárenyhítőknek az állapota, akik augusztus közepétől ismét éhségsztrájkolnak. Korábbi akciójuk után megígérték nekik, hogy lakást kaphatnak az atomkatasztrófa miatt súlyos beteg emberek, de még nem érkezett meg a támogatás.
Harmincadik napja folytatják éhségsztrájkjukat egy dél-oroszországi városban a csernobili atomkatasztrófa veteránjai, s az orvosok keddi közlése szerint állapotuk rendkívül súlyosra fordult.

Az 1986 áprilisában felrobbant csernobili atomerőműtől légvonalban négyszáz kilométerre fekvő Gubkinban tizenöten élnek még az úgynevezett likvidátorok közül, akik részt vettek a nukleáris katasztrófa következményeinek elhárításában. Valamennyien súlyos betegek, rokkantnyugdíjból élnek.

Állapotuk romlik

Korábbi akciójuk június 5-én befejeződött, mivel a hatóságok ígéretet tettek rá, hogy megvizsgálják a helyzetet, és lakáshoz juthatnak. Idő közben a körzeti székhely, Belgorod bírósága jogosnak ítélte a kárelhárítók követeléseit, és felszólította a pénzügyminisztériumot, hogy biztosítsa a rokkantak számára a lakásvásárláshoz szükséges összeget.

Mivel ezután sem történt semmi az ügyükben, a hat "likvidátor" augusztus 16-án ismét éhségsztrájkot kezdett. Állapotuk folyamatosan romlik, s az orvosok rábeszélésére négyen vasárnap abbahagyták az akciót, őket kórházban ápolják.

Visszafordíthatatlan károsodás

A tiltakozást ketten folytatják, annak ellenére, hogy egyikük már több napig eszméletlen volt, s az orvosok szerint megkezdődött belső szerveik visszafordíthatatlan károsodási folyamata.

Alekszandr Sokov, az akció koordinátora kedden újságíróknak azt mondta, ügyüket elviszik a strasbourgi emberi jogi bíróságig, mivel nemcsak róluk, hanem több száz egykori kárelhárítóról van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!