Auguszta
-7 °C
0 °C

Csecsenföldön szisztematikusan kínozzák a foglyokat

2007.02.28. 10:12
Az Európa Tanács emberjogi biztosa szerint kínzásokkal kényszerítenek ki vallomásokat foglyokból Csecsenföldön. Jogvédő szervezetek korábban is bírálták a Moszkva-barát csecsen vezetést a törvénytelen bebörtönzések és kínzások miatt. Groznijban a héten emberi jogi konferenciát rendeznek, melynek elnöke Kadirov lesz, így több jogvédő szervezet nem hajlandó részt venni a rendezvényen.

Csecsenföldön szisztematikusan kínozzák a foglyokat, állapította meg az Európa Tanács emberi jogi biztosa, miután meglátogatott egy börtönt az Oroszországhoz tartozó köztársaság fővárosában, Groznijban, majd találkozott a Moszkva által kinevezett csecsen elnökkel, Ramzan Kadirovval gudermeszi lakhelyén.

Thomas Hammerberg abból az alkalomból látogatta meg a börtönt, hogy Groznijban a héten emberi jogi konferenciát rendeznek. "Találkoztam ma olyan emberekkel, akik meggyőzően állították, hogy nemcsak rosszul bánnak a foglyokkal, hanem szisztematikusan kínozzák őket, például áramütéssel, és ilyen módszerekkel kényszerítenek ki belőlük vallomást is" - közölte a biztos Kadirovval. Az elnök erre azt válaszolta, hogy korábban, még miniszterelnökként nem volt feladata az emberi jogok védelme, de ígéretet tett arra, hogy ki fogja vizsgáltatni az állítólagos jogsértéseket.

A 30 éves elnök, a 2004-ben meggyilkolt Ahmat Kadirov elnök fia, aki korábban maga is lázadó volt, jelenleg saját milíciájával és orosz szövetségi katonákkal próbálja meg fenntartani a rendet a kaukázusi köztársaságban.

Jogvédő szervezetek már korábban is bírálták a Moszkva-barát csecsen vezetést a törvénytelen bebörtönzések és a kínzások miatt, de Kadirov mindeddig tagadta ezeket. Az elnök lesz az emberi jogi konferencia elnöke a héten, emiatt több jogvédő szervezet nem is hajlandó részt venni rendezvényen, mert szerintük a konferencia célja a csecsen vezető legitimálása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!