Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Oroszbarát belügyminiszter a legesélyesebb csecsen elnökjelölt

2004.07.12. 16:17
Közeledik az augusztusi csecsen elnökválasztás jelölési határidejének a vége. Legjobb eséllyel a moszkovita vezérőrnagy, Csecsenföld belügyminisztre indul.
Alu Alhánov vezérőrnagy, csecsen belügyminiszter, hétfőn leadta a köztársasági választási bizottságnak az augusztus 29-i elnökválasztáson való induláshoz szükséges regisztrációs papírokat. A csecsen választási jogszabályok szerint két módon lehet valakiből elnökjelölt: ha összegyűjt bizonyos számú aláírást, vagy, ha befizeti az úgynevezett választási letétet. Alhánov ez utóbbit választotta és egy banki igazolást mutatott be csaknem ötmillió rubel - mintegy 34 millió forint - választási letét befizetéséről. Kampánystábja emellett a szükséges 7 ezer helyett több mint 120 ezer aláírást is összegyűjtött.

Az "erős ember"

Alhánovon kívül eddig 14 jelölt regisztráltatta magát, de ez a szám még növekedhet a szerda esti határidőig. A többi jelöltnek azonban legfeljebb matematikai esélye van a győzelemre a Moszkva által támogatott és a köztársaság rendőrségét is irányító Alhánovval szemben. Egyértelmű, hogy Putyin orosz elnök Alhánovban látja azt az "erős embert", aki képes maga mögé állítani a Moszkva-barát csecseneket és garantálni a hivatalos csecsen politika irányvonalának változatlanságát. A 47 éves rendőrtiszt már az első csecsen háborúban is a szakadárok ellen harcolt, legutóbb pedig a tavaly októberben moszkvai támogatással és egyedüli jelöltként elnökké választott Ahmed Kadirov egyik fő támogatója volt. Miután Kadirov május 9-én merénylet áldozatává vált, Alhánov sietett bebiztosítani Moszkva és a Kadirov-klán teljes támogatását: kiállt a kadirovi politikai irányvonal, vagyis a moszkovita elkötelezettség mellett.

A többi jelölt közül számottevő támogatással rendelkezik még Ahmed Szaidullájev, Moszkvában élő csecsen üzletember, aki legutóbb Kadirovval szemben is jó eséllyel indult, amíg a választási bizottság akkor ki nem zárta a versengésből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?