István, Vajk
17 °C
34 °C

Oroszbarát belügyminiszter a legesélyesebb csecsen elnökjelölt

2004.07.12. 16:17
Közeledik az augusztusi csecsen elnökválasztás jelölési határidejének a vége. Legjobb eséllyel a moszkovita vezérőrnagy, Csecsenföld belügyminisztre indul.
Alu Alhánov vezérőrnagy, csecsen belügyminiszter, hétfőn leadta a köztársasági választási bizottságnak az augusztus 29-i elnökválasztáson való induláshoz szükséges regisztrációs papírokat. A csecsen választási jogszabályok szerint két módon lehet valakiből elnökjelölt: ha összegyűjt bizonyos számú aláírást, vagy, ha befizeti az úgynevezett választási letétet. Alhánov ez utóbbit választotta és egy banki igazolást mutatott be csaknem ötmillió rubel - mintegy 34 millió forint - választási letét befizetéséről. Kampánystábja emellett a szükséges 7 ezer helyett több mint 120 ezer aláírást is összegyűjtött.

Az "erős ember"

Alhánovon kívül eddig 14 jelölt regisztráltatta magát, de ez a szám még növekedhet a szerda esti határidőig. A többi jelöltnek azonban legfeljebb matematikai esélye van a győzelemre a Moszkva által támogatott és a köztársaság rendőrségét is irányító Alhánovval szemben. Egyértelmű, hogy Putyin orosz elnök Alhánovban látja azt az "erős embert", aki képes maga mögé állítani a Moszkva-barát csecseneket és garantálni a hivatalos csecsen politika irányvonalának változatlanságát. A 47 éves rendőrtiszt már az első csecsen háborúban is a szakadárok ellen harcolt, legutóbb pedig a tavaly októberben moszkvai támogatással és egyedüli jelöltként elnökké választott Ahmed Kadirov egyik fő támogatója volt. Miután Kadirov május 9-én merénylet áldozatává vált, Alhánov sietett bebiztosítani Moszkva és a Kadirov-klán teljes támogatását: kiállt a kadirovi politikai irányvonal, vagyis a moszkovita elkötelezettség mellett.

A többi jelölt közül számottevő támogatással rendelkezik még Ahmed Szaidullájev, Moszkvában élő csecsen üzletember, aki legutóbb Kadirovval szemben is jó eséllyel indult, amíg a választási bizottság akkor ki nem zárta a versengésből.