Albin
0 °C
11 °C

Kormányzati épület elleni terrortámadás Csecsenföldön

2003.05.12. 11:31
Egyes hírek szerint 30, más források alapján 16 ember vesztette életét hétfőn a csecsenföldi Znamenszkoje településen, ahol fölrobbantották a kerületi adminisztráció és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) épületét. Egy robbanóanyaggal megrakott KAMAZ tehergépkocsi áttörte a sorompót és behajtott a hivatali épületegyüttes területére, ezután történt a nagyerejű robbanás.
A szakadár fegyveresek által kiszemelt komplexumban Nadtyerecsnij körzet adminisztrációjának központja, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a rendőrség helyi parancsnokságai voltak - közölte a merénylet után Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője. Ez a legsúlyosabb akció Csecsenföldön tavaly december 27., a grozniji kormány épülete ellen elkövetett, 70 ember életét követelő öngyilkos merénylet óta.

16 méter átmérőjű gödör

Magyar idő szerint 8:10 körül a csecsenföldi Terek-menti kerület Znamenszkojéban egy robbanóanyaggal megrakott KAMAZ tehergépkocsi áttörte a sorompót és behajtott a hivatali épületegyüttes zárt területére. Ezután történt a nagyerejű robbanás, a helyszínen egy 16 méter átmérőjű és 2 méter mély gödör keletkezett. Részben összeomlott a hivatali épület, illetve teljesen összedőlt 8 közeli lakóház. A helyszínen 26 tűzoltóautó dolgozik, és a mentőalakulatok túlélők után kutatnak a romok között.

Kadirov nem bocsátkozott találgatásokba, hogy mely szakadár hadúr állhat a támadás mögött. A csecsenföldi vezető élesen bírálta a szövetségi és köztársasági biztonsági szolgálatokat, amelyek láthatóan nem tudják hatékonyan kontrollálni a szakadárok tevékenységét. Kadirov szerint választ kell adni azokra a kérdésekre, hogy a robbanószerrel megrakott autó hogyan juthatott el kiindulási pontjától Znamenszkojéba, és hogyan parkolhatott le a kormányépület előtt.

Ellentmondó információk

Kadirov információi szerint a terrortámadásban legkevesebb tizenhat ember meghalt és sokan megsebesültek, ugyanakkor a helyi adminisztráció vezetője, Szultan Ahmethanov tájékoztatása szerint a robbanásnak legalább 30 halottja és hetvennél több sebesültje volt.

A május 9-i győzelem napjával összefüggésben a hétvégén kiemelt rendőri és katonai erőt vezényeltek ki a csecsenföldi településeken. Ennek ellenére Groznijban el kellett halasztani az ünnepi parádét, mert egy pokolgép egy belügyi katonát megölt, kettőt pedig megsebesített az ünnepség tervezett helyszíne, a Dinamo stadion mellett.