Piroska
-2 °C
5 °C

Az emberi jogi bíróság elmarasztalta Oroszországot

2005.02.24. 17:53
Első ízben marasztalta el a csecsenföldi akciók miatt Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. A bírói tanács - egy orosz bíróval a soraiban - szerint Moszkva az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkét is megsértette.
Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön Oroszországot a Csecsenföldön dúló háborúban elkövetett súlyos jogsértések, egyebek mellett polgári személyek kínzása és megölése miatt.

A strasbourgi székhelyű testület helyt adott hat csecsen kérelmező beadványának, amely szerint Moszkva a felelős azért, hogy szeretteik életüket vesztették a Csecsenföldre vezényelt orosz haderő által 1999 végén, 2000 elején végrehajtott szárazföldi támadás és bombázások következtében.

A bírói tanács - amelynek tagja volt egy orosz bíró is - megállapította, hogy Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkét, egyebek mellett azt, amelyik az egyezményben részes államok polgárainak az élethez való jogát mondja ki. A testület meghagyta, hogy az orosz állam fizessen összesen 135 710 euró kártérítést a hat kérelmezőnek.

Oroszország képviselője három hónapon belül fellebbezést nyújthat be a bíróság határozata ellen. Az első fokon most eldöntött hat eset volt az első a csecsenföldi konfliktussal összefüggésben az Emberi Jogok Európai Bíróságához eljuttatott mintegy 120 kérelemből.