Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tizennégy embert ölt meg a csecsen terroristanő

2003.05.14. 19:40
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az al-Kaida és a Muzulmán Testvérek nemzetközi iszlámista terrorszervezetek rendelték meg a szerdai csecsenföldi öngyilkos merényletet, amelyben 14 ártatlan ember vesztette életét és 145 sebesült meg, közülük 45 súlyosan.
A Gudermesz melletti Iliszhan-jürt településen egy terroristanő robbantotta fel a testére erősített pokolgépet a Mohamed próféta születésnapját ünneplő 15 ezres tömegben. Ruszlan Avtajev, a rendkívüli helyzetek csecsen minisztere - cáfolva a 30 halálos áldozatról szóló korábbi jelentéseket - közölte, hogy összesen 14 polgári személy veszette életét a terrortámadásban, heten a helyszínen, heten pedig a kórházban haltak bele sérüléseikbe. A sebesültek száma 145, közülük 45-nek az állapota súlyos.

A célpont testőrei meghaltak

Az első jelentésekkel ellentétben a robbantást nem két, hanem egy öngyilkos terrorista hajtotta végre. A merénylő feltételezett célpontja Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője, valamint több más csecsen, illetőleg észak-kaukázusi állami és vallási méltóság volt. Szemtanúk szerint a kamikázenő az emelvényen éppen mikrofonba beszélő Kadirov közelébe akart férkőzni, és akkor robbantotta fel magát, amikor annak testőrei közbeléptek. A halottak között Kadirov négy testőre van.

A helyi hatóságok már azonosították is a merénylőt: egy Sahida Baimuratova nevű 46 éves gerillaharcos nőről van szó, aki 1999-ben veszítette el a férjét a csecsenföldi konfliktusban. A robbanás teljesen széttépte a testét, csak elgurult fejét találták meg. Egy rendőr szerint, akit az Interfax idézett, a nő egy Samil Bászájev lázadó hadúrhoz, Oroszország legkeresettebb terroristájához hű szakadár fegyveres csoport tagja volt.

Ez már a második merénylet

Ez már a második súlyos öngyilkos merénylet a héten Csecsenföldön: hétfőn Znamenszkoje körzeti központban hajtott neki három öngyilkos merénylő egy robbanószerrel megrakott teherautóval a helyi kormányzati épületkomplexumnak, eddig 59 ember életét kioltva.

Az orosz titkosszolgálatok a szaúd-arábiai származású, iszlám fundamentalista beállítottságú Abu el-Validot hozzák összefüggésbe a két öngyilkos merénylettel. A hadúr közeli harcostársa volt az FSZB által tavaly likvidált, jordániai származású Hattabnak, őket gyanúsítják az 1999-es moszkvai és volgodonszki, több száz emberéletet követelő lakóház-robbantásokkal is. Erre utal a Znamenszkojéban használt, 2 tonna TNT-vel megegyező erejű robbanószer összetétele is, ami hasonlóságot mutat az 1999-ben alkalmazottal.

Az FSZB információi szerint a csecsen szakadárok azért az 1 millió dollárért "dolgoznak meg", amelyet a közelmúltban kaptak a Közel-Keletről, illetve nemzetközi terrorszervezetektől. Moszkvában összefüggésbe hozzák a znamenszkojei és az iliszhan-jürti merényletet a keddi rijádi terrorcselekménnyel, hangsúlyozva, hogy a szaúdi fővárosban és a csecsen településen elkövetett akció is Colin Powell amerikai külügyminiszter szaúd-arábiai, illetve oroszországi látogatásához volt időzítve.

A közelmúltban Boszniában találtak egy állítólag Oszama bin Ladentől származó dokumentumot, amelyben az al-Kaida vezetője közli, hogy "ideje megtámadni Oroszországot."

Maszhadov áll a háttérben?

Ilja Sabalkin ezredes, az észak-kaukázusi hadművelteket koordináló vezérkari törzs szóvivője szerint a merényletek mögött Aszlan Maszhadov csecsen szakadár politikai vezető áll, aki egyre közelebb kerül a tavaly októberi moszkvai túszdrámáért és a grozniji kormányépület december 27-i felrobbantásáért is felelős Sámil Bászájev hadúrhoz és az arab szélsőségesekhez. A hétfői merénylettől elhatárolódó Maszhadov egyelőre nem nyilatkozott az új vérengzés ügyében.