Megölték a csecsen lázadók vezérét

2006.06.17. 10:55
Mindössze egy évig vezethette a lázadókat Szajdullajev. A hatóságok őt is megtalálták és megölték. Doku Umarov alelnök átveszi az elnöki posztot.
Egy rendőrségi akció során megölték Abdul-Malik Szajdullajevet, a csecsenföldi szakadárok "elnökét". A különleges akció során, Argun városban végeztek vele szombat reggel a csecsen belügyminisztérium kommandósai, írja az MTI a kaukázusi köztársaság oroszpárti elnökére, Ramzan Kadirovra hivatkozva.

Kadirov egyébként üdvözölte a hírt, mely szerinte súlyos csapást jelent a szeparatistáknak. "Ezzel gyakorlatilag lefejezték a terroristákat... s ebből már nem fognak tudni újra felállni", nyilatkozta az elnök az orosz hírügynökségeknek.

Az MTI szerint a valaha Argunban mohamedán papként működő Szajdullajevet jó ismerősei azonosították, majd orvos szakértők láttak munkához, hogy tudományos módszerekkel minden kétséget kizáróan, hivatalosan is igazolják a lázadóvezér halálát. A BBC úgy tudja, még zajlik annak kivizsgálása, hogy pontosan milyen körülmények közt végeztek a csecsen vezérrel.

Szajdullajev tavaly állt a szakadárok élére, amikor elődjét, Aszlan Maszhadovot is megölték a belbiztonsági erők.

Van új elnök

Doku Umarov alelnök átveszi át az elnöki posztot a csecsen függetlenségi erők kormányában. "Kijelenthető, hogy a mai naptól Doku Umarov a csecsen köztársaság elnöke. A csecsen alkotmány szerint az elnök halála esetén automatikusan az alelnök veszi át posztját a következő választásokig" - mondta az Eho Moszkvi orosz rádiónak adott nyilatkozatában. Az MTI szerint csecsen alkotmányon nyilván a néhány évig önálló csecsen köztársaság - a szakadárok megnevezése szerint Icskéria - alkotmányát értette.

A következő választásokra tett utalása a jelen helyzetben csak elméleti jellegű, hiszen a csecsen függetlenségi erők nincsenek abban a helyzetben, hogy választásokat tudjanak rendezni Csecsenföld területén, a köztársaság nagy része a Moszkva-barát kormány kezén van, a szakadárok fegyveresei a vereségükkel végződött második csecsen háború (1999-2002) befejeződése óta csak a köztársaság déli, hegyvidéki területeit ellenőrzik.

A térséget jól ismerő elemzők szerint Umarovot szoros barátság fűzi Samil Bászájev csecsen hadúrhoz, a szakadár erők legradikálisabb irányzatának vezetőjéhez, aki számos oroszellenes terrortámadás szervezőjeként jelentkezett, sőt némelyikben maga is részt vett. A Kommerszant című orosz lap úgy tudja, hogy az 1964-es születésű Umarov szintén részt vett több oroszellenes fegyveres támadásban, írta az MTI. Úgy tartják számon az eddigi alelnököt, új elnököt, mint aki elutasít mindenféle egyezkedést Moszkvával.  • Hírek
  • Támogatások