Piroska
-1 °C
5 °C

Csecseneket kínoznak az orosz katonák

2003.07.11. 10:13
Az Európa Tanács egyik bizottságának vizsgálata szerint az orosz katonák rendszeresen verik és kínozzák csecsen foglyaikat. A jelentés szerint az utóbbi két évben az orosz hatóságok nem léptek fel hatékonyan a visszaélések ellen.
Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága éles hangon ítélte el a Csecsenföldön szolgálatot teljesítő orosz katonákat az emberi jogok megsértése miatt. A bizottság orvosi bizonyítékokra hivatkozva azt azt állítja, hogy a katonák rendszeresen kínoznak több száz fogvatartott csecsent. Egyes információk szerint az oroszok az elektrosokkot is bevetik foglyaik ellen.

Eltűnnek?

Emellett a vizsgálatok szerint számos jogellenes őrizetbe vétel történik a tartományban, és aggasztóan sok embert nyílvánítanak eltűntnek. A bizottság tagjai a legutóbbi konfliktus 1999-es kitörése óta hatszor látogattak a helyszínre, ám a két évvel ezelőtti elmarasztaló jelentés óta szinte semmi sem változott, jelentette a BBC.

Elítélik a csecseneket is

A legutóbbi jelentésre azért volt szükség, mert az eddigi figyelmeztetések ellenére az orosz hatóságoknak nem sikerült megoldaniuk a problémát. A vizsgálat ugyanakkor elismeri, hogy az orosz hatóságoknak komoly nehézségekkel kell szembenézniük a csecsenföldi rendezésben. A jelentés elítéli azokat a csecsen harcosokat is, akik az orosz rendfenntartó erőket támadják.