Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Húszmillió dolláros vérdíjat tűztek ki Putyinra

2004.09.09. 14:24
Népirtással, csecsenek százezreinek és gyermekek tízezreinek lemészárlásával és a beszlani "provokáció" megszervezésével vádolja Putyint a csecsenek Terrorellenes Központja. Az orosz elnök elfogásában segítő államok, szervezetek és személyek húszmillió dolláros jutalomra számíthatnak. Az orosz hatóságok mindeközben robbanóanyagra és fegyverekre bukkantak egy tatarozás miatt bezárt szentpétervári moziban.
Húszmillió dolláros (4, 2 milliárd forint) vérdíjat tűztek ki Vlagyimir Putyinra a csecsen szakadárok. "Terrorellenes Központjuk" közleménye szerint bármely olyan állam, szervezet vagy személy jogosult a pénzre, aki segít nekik elfogni az orosz elnököt.

Közleményük válasz arra, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerdán tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Aszlán Maszhadov és Samil Baszájev csecsen vezetőkre a négyszáznál is több halálos áldozatot követelő beszlani túszdráma kapcsán.

Gyermekmészáros népirtó

Csecsen és ingus túszejtőket azonosítottak
Tíz beszlani túszejtő holttestét azonosították, hatan csecsenek, négyen ingusok voltak, jelentették be észak-oszét biztonsági tisztviselők. Bár ez a támadás belpolitikai jellegére utal, a Kreml inkább a nemzetközi összefüggéseket hangsúlyozza. Komolyabb bizonyítékok felmutatása nélkül, legutóbb már egy meg nem nevezett nyugati titkosszolgálatra hivatkozva kormányközeli és biztonsági források is állították, hogy a túsz ejtők között tíz arab - más adatok szerint kilenc arab és egy fekete-afrikai - is volt. Az orosz főügyész szerint 31 túszejtőt megöltek, egyet elfogtak.

A csecsenek népirtással, gyermekek tízezreinek lemészárlásával és a szuverén csecsen állam elleni háború elindításával vádolják az orosz államfőt. Vádjaik szerint még a beszlani vérfürdőt is Putyin szervezte meg, "provokációként a csecsen nép felszabadító harcának lejáratására".

Máig tisztázatlan, hogy kik, kinek a nevében és parancsára követték el a beszlani túszejtő akciót. Az orosz atóságok reflexszerűen a csecsen lázadókat, elsősorban az akciót tagadó Aszlán Maszhadov egykori - Moszkva nyomására megbuktatott - csecsen elnököt és az eseményekről hallgató Baszájevet vádolták a mészárlás elkövetésével.

Mindeközben az orosz hatóságok egy felújítás miatt bezárt szentpétervári moziban nagy mennyiségű robbanóanyagra és több lőfegyverre bukkantak, jelentette a BBC. A beszlani túszdráma előtt az iskolát elfoglaló túszejtők is a felújítás alatt álló épületben halmozták fel az akció során használt fegyvereiket és bombáikat.

A felfedezést három kazah letartóztatása után tették meg a hatóságok. A kazahokat a szervezett bűnözés elleni ügyosztály tartóztatta le.  • Vennék
  • Hírek