Oszkár
20 °C
29 °C

Merényletekkel zavarhatják meg a csecsen választást

2003.10.04. 12:33
A nyugati szakértők által szovjet típusúnak jellemzett csecsenföldi elnökválasztáson a plakátokon Putyinnal kezet rázó Admad Kadirov ellenfeleit nem is nagyon ismerik a választópolgárok. Azért lehetnek meglepetések.
A szakadárok már a reggeli órákban merényletekkel zavarhatják meg vasárnap a csecsenföldi elnökválasztást, hogy a választókra ijesszenek és ezzel távol tartsák őket a szavazóhelyiségektől - közölte a sajtóval a helyi biztonsági erők egy képviselője a választás előtt Groznijban. Az illetékes mindazonáltal úgy vélte, hogy súlyos támadás aligha várható a lázadók részéről. Az elnökválasztás előkészületeit a szeparatisták szombatig - korábbi fenyegetéseik és az orosz belügyminisztérium értesülései ellenére - nem zavarták meg súlyos merénylettel.

A tűz ne váljon tűzvésszé

A csecseneknek az élhetetlen és a végképp élhetetlen élet között kell választaniuk a vasárnapi elnökválasztáson; a Kreml által támogatott Admad Kadirov ideiglenes elnökre szavazva amellett döntenek, hogy a jelenlegi tűz ne változzon tűzvésszé - összegezték csecsenföldi tapasztalataikat orosz újságírók az MTI-nek.

A kicsiny észak-kaukázusi köztársaság lakói főleg vidéken állandó félelemben élnek, hogy bármelyik pillanatban megölik őket az önkényeskedő orosz csapatok nappal, álarcos fegyveresek rabolják el őket vagy gerillaakciók kereszttüzében halnak meg éjszaka. A The Moscow Times moszkvai napilap egy csecsen fiatalembert idézett, aki azt mondta: Kadirovra szavaz, ha épségben eljut a szavazóhelyiségig, nem rabolják el, nem gyilkolják meg útközben és nem szakítja darabokra egy bomba szavazás közben.

Csecsen kucsmában ráz kezet

S bár nyugati elemzők egyjelöltes szovjet stílusú választásról, Kadirov biztos győzelméről beszélnek, van olyan vélemény, hogy a Moszkva-barát adminisztráció vezetőjére csak az orosz katonaság és Kadirov klánja fog szavazni. A csecsenek körében Kadirov elsősorban - a fia, Ramzan által irányított, becslések szerint tízezer főt meghaladó - személyi testőrségének kegyetlenkedései miatt népszerűtlen. A Validata közvélemény-kutató cég adatai szerint nyáron Kadirovot a lakosság 13 százaléka támogatta, míg az elnökjelöltségtől visszalépett Aszlambek Aszlahanovot, a duma csecsen képviselőjét 20, a versenyből kizárt Malik Szajdullajev moszkvai csecsen üzletembert pedig 18 százalék.

A kampányolás minimális szintje miatt Kadirov hat ellenfelét sokan nem is ismerik. Csecsenföldön mindenütt Kadirov portréi láthatók, s alatta a felirat "Tiszta szándékok, erős vezetés". Egy másik választási poszteren a hagyományos csecsen kucsmát viselő Kadirov Vladimir Putyin orosz elnökkel ráz kezet.

Abdul-Kerim Arszahanov, a csecsenföldi központi választási bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szavazási eredmények vasárnap egész éjjel érkeznek majd a járásokból a grozniji választási bizottsághoz. Hétfő délelőtt tíz óráig már valószínűleg ismert lesz az előzetes eredmény. Arszahanov - mint mondta - magas részvételi arányra számít.