Szilárda
-4 °C
2 °C

Négyen haltak meg a lelőtt orosz helikopterben

2002.10.29. 16:52
Négy ember életét vesztette, amikor feltehetőleg csecsen lázadók lelőttek egy orosz helikoptert a csecsen főváros, Groznij mellett. Eközben új nemzetbiztonsági koncepció kidolgozására utasította az orosz fegyveres erőket irányító minisztériumokat Vlagyimir Putyin. Egyes hírek szerint minden csecsen nemzetiségűtől ujjlenyomatot vesz az orosz rendőrség.
Az orosz légierő Mi-8 típusú helikoptere éppen leszálláshoz készülődött Groznij mellett, amikor rakétatalálat érte. Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy négy ember vesztette életét a támadásban. A lázadók már több orosz helikoptert lőttek le a múltban, legutoljára egy katonákkal teli Mi-26-ost találtak el ugyanezen a környéken augusztusban. Akkor száz ember vesztette életét.

Akciók várhatók Csecsenföldön

Alig három nappal a tragikus véget ért moszkvai túszdráma után új nemzetbiztonsági koncepció kidolgozására utasította az orosz fegyveres erőket irányító minisztériumokat Vlagyimir Putyin. Az államfő hétfői nyilatkozatában bejelentette, hogy Moszkva minden rendelkezésére állóeszközzel harcolni fog a terroristák ellen. Ez magában foglalja a fegyveres erők új bevetési szabályzatát is. Igor Ivanov védelmi miniszter közlése szerint folytatják annak az elnöki rendeletnek a végrehajtását, amely a védelmi minisztérium kötelékébe tartozó csecsenföldi erők csökkentését irányozza elő. Mindamellett megerősítik a tartósan a köztársaság területén maradó egységeket is. Ezeket elsősorban a csecsen szakadár hadurak elleni akciókban fogják bevetni. Nyikolaj Patrusev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója célzott akciókat valószínűsített Csecsenföldön, amelyek célpontjai az említett hadurak lesznek.

Ujjlenyomatot vesznek a csecsenektől?

Grizlov közlése szerint a rendőrség példa nélküli ellenőrzéseket bonyolít le Moszkvában és környékén a terroristák segítői után kutatva, s eddig már több tucat személyt őrizetbe vettek. Aszlanbek Aszlahanov, az orosz törvényhozás csecsen képviselője kedden tiltakozott amiatt, hogy értesülése szerint valamennyi Oroszországban élő csecsentől ujjlenyomatot vesz a rendőrség. Ezt a hírt a press-centr.ru orosz internetes honlap is megerősítette.

Al-Kaida a háttérben?

Aszlahanov kedden szorgalmazta, hogy a túszdráma ellenére Moszkva kezdjen tárgyalásokat Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezetővel. Szerinte a Melnyikov utcai színházat elfoglaló terroristákat a hírhedt Sámil Bászájev hadúr küldte Moszkvába, tehát a túszejtők nem Maszhadovnak engedelmeskedtek. A politikus elképzelhetőnek nevezte, hogy a terrorcselekmény értelmi szerzője nem Bászájev, hanem külföldi támogatói és finanszírozói voltak. A túszdráma napjaiban többször elhangzott olyan vélemény Moszkvában, hogy a túszejtők kapcsolatban állhatnak külföldi szélsőséges iszlám szervezetekkel, így az al-Kaidával is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!