Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Orosz titkosszolgálati alkalmazottak is segíthették a csecseneket

2002.10.30. 10:07
Orosz titkosszolgálati alkalmazottakat és politikai tanácsadókat tartóztattak le Moszkvában. A hatóságok azt feltételezik, hogy saját embereik informálták a csecsen túszejtőket a tárgyalások során. Eközben két túsz hunyt el egy moszkvai kórházban, ezzel 119-re emelkedett a mentőakció halálos áldozatainak száma.
Eddig több mint harminc embert tartóztattak le Moszkvában, akikről a hatóságok azt feltételezik, hogy közük van a moszkvai színházban történt túszejtéshez. Az őrizetbe vettek között titkosszolgálati alkalmazottak és politikai tanácsadók is vannak. Az orosz média szerint a csecsen túszszedőket információval látták el a tárgyalásokat folytató titkosszolgálati alkalmazottak. Borisz Grizlov belügyminiszter szerint a belügy túl sok "önkéntes" túsztárgyalót használt, akik valószínűleg a csecseneket segítették.

Letartóztatások Csecsenföldön

Az orosz hadsereg eközben ugyancsak fokozta aktivitását, és legalább 100 feltételezett csecsen fegyverest vettek őrizetbe Cecsenföldön. Valószínűleg ennek megtorlásaként csecsen fegyveresek lelőttek egy orosz helikoptert Groznij mellett. A támadásban négy orosz katona életét vesztette.

Fentanilt használtak?
Német orvosok szerint az Alfa kommandó Fentalin gázt használt a színház ostroma során. Az ópiumalapú szer tiszta formájában százszor erősebb a morfinnál, és műtétek előtti altatásoknál is használják. Ellenanyaga a Relaxon. Német információk szerint éppen ilyen injekciót kaptak a kiszabadult túszok az ostrom után. Alekszandr Zsarov, az orosz egészségügyi minisztérium tanácsosa kedden azt nyilatkozta, hogy a hivatalos szervek változatlanul abban látják az áldozatok magas számának okát, hogy a túszok szervezete legyöngült a több napos éhezés és stressz miatt. Emellett számos túsz szenvedett különböző egészségügyi problémáktól, és a túszdráma napjaiban nélkülözniük kellett a gyógyszert és az orvosi ellátást. A BBC értesülése szerint a sok halálos áldozat ellenére nyugati titkosszolgálatok is fontolgatják az esetleges túszdrámák hasonló megoldását. ˙(MTI)
Zakajevet Koppenhágában tartóztatták le

A dán rendőrség az orosz RIA-Novosztyi hírügynökségnek megerősítette, hogy Koppenhágában őrizetbe vették Ahmed Zakajevet, Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető megbízottját. Zakajevet orosz adatok szerint az 1996 és 1999 közötti években elkövetett több terrortámadásért is felelősség terheli. Az AFP szerint neve szerepelt azon a feltételezett terroristák neveit tartalmazó jegyzéken, amelyet a moszkvai külügyminisztérium kedden juttatott el a dán hatóságokhoz. Biztosan azonban nem tudni, hogy az orosz belügyi szervek milyen bizonyítékokat adtak át dán kollégáiknak Zakajev - illetőleg Maszhadov - érintettségéről a Melnyikov utcai kultúrpalota elleni terrorcselekményben.

Dán-orosz válság

Zakajev a dán fővárosban folyó "első csecsen világkongresszuson" vett részt. Az orosz-dán viszonyban válság következett be, amiért a dán kormány engedélyezte az eseményt. Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondta dániai látogatását, és a novemberi Oroszország-Európai Unió csúcstalálkozó helyszínét is Koppenhágából Brüsszelbe helyezik át emiatt. A dán kormány arra hivatkozott, hogy az ország törvényei alapján nem tilthatnak be egy magánkezdeményezésre létrejött tanácskozást, de ha Moszkva bizonyítékokat ad át arra nézve, hogy az ülés valamely résztvevoje érintett a moszkvai túszdrámában, a dán hatóságok megteszik a szükséges lépéseket.

Robern Adelhanján, az orosz legfőbb ügyészség nemzetközi osztályának vezetője megerősítette, hogy Zakajev kiadatását kérik a dán hatóságoktól. Az orosz hatóságok fegyveres lázadás vádjával tavaly rendeltek el nemzetközi körözést a csecsen szakadár vezetők ellen, de Zakajev mindeddig szabadon mozgott a világban, fogadták több nyugati külügyminisztériumban és az Európa Tanácsban is. Tavaly Moszkvában találkozott Viktor Kazancevvel, Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-kaukázusi képviselőjével, erre az időre büntetlenséget kapott az orosz hatóságoktól, jelentette az MTI.

Az amerikai nagykövet kritizálta Moszkvát

A moszkvai amerikai nagykövet kedden ismét kritizálta a Kremlt, hogy még mindig nem hajlandó nyilvánosságra hozni a túszmentéshez használt gáz összetételét. Hozzátette: ha az orvosok tudnák az anyag összetételét, többet tudnának tenni az életek megmentéséért. Az eddigi adatok szerint 119 foglyul ejtett vesztette életét a bevetés során, közülük ketten szerda reggel haltak meg az egyik moszkvai kórházban. Kedden a moszkvai főügyész azt állította, hogy az áldozatok közül negyvenöten lőtt sérülésbe haltak bele, nem a gáz végzett velük. A moszkvai kórházakban még mindig több mint 300 embert kezelnek gázmérgezéssel, közülük 27 állapota még mindig válságos.

Nem lesz vizsgálóbizottság

Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma többsége szerdán nem támogatta a liberális Jobboldali Erők Szövetségének azon javaslatát, hogy állítsanak fel parlamenti vizsgálóbizottságot az ostrom körülményeinek tisztázására. A párt vezetoje, Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes fontos szerepet játszott a terroristákkal folytatott tárgyalási kísérletekben, személyesen is beszélt Movszar Barajev embereivel, adta hírül az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?