Diána
12 °C
27 °C

Ötszáz túsz már hazatérhetett a moszkvai kórházakból

2002.10.31. 12:55
Bár 501 kiszabadított túsz már hazatérhetett a moszkvai kórházakból, 184-et még továbbra is egészségügyi intézményekben ápolnak. Egy napilap szerint mintegy 15 ember sorsáról még mindig nincs érdemi információ, de a lap szerint csak hivatali hanyagságról van szó. Vádak érték a hatóságokat is, mert miattuk a kórházak nem tudtak felkészülni. A moszkvai polgármester szerint minden a legnagyobb rendben folyt.
A napokban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy közel kétszáz túsz sorsáról nem tudnak semmit hozzátartozóik, de a Komszomolszkaja Pravda című napilap csütörtöki cikke szerint nem tűnt el senki, hanem a hivatalnokok hanyagságáról, vagy titkolódzásáról van szó. A lap becslése szerint mintegy 900 ember tartózkodott a Dubrovka színház épületében, amikor múlt szerdán megszállták a csecsen terroristák. A Nord-Ost című musicalre 711 jegyet adtak el, az előadásban mintegy 120-an működtek közre, a színházi dolgozók hozzávetőleg 70 ismerősüket engedték be az üres helyekre, néhányan az épületben lévő ír táncházban is tartózkodtak. Kilencvennyolc embert elengedtek a terroristák, illetve megszöktek a színházból, a túszdrámának hivatalos közlés szerint 120 áldozata van, így talán tizenöten lehetnek még, akikről nincs információ.

Ügybuzgó hivatalnokok

A lap szerint a hivatalnokok minél gyorsabban jelentést akartak készíteni főnökeiknek, ezért többeket egyszerűen nem számoltak meg a kórházakban. Erre utal az is, hogy a hatóságok szerdán 152, csütörtökön viszont 184 kórházban ápolt sebesültről számoltak be.

Felkészületlenség

Moszkvában egyre több kritika hangzik el a túszok evakuálását illetően: orvosi vélemények szerint sok ember életét meg lehetett volna menteni, ha a kórházakat felkészítik a gázmérgezést kapott túszok kezelésére. Az egyik mentős nyilatkozata szerint a helyszínen azt hitték, hogy a túszok a sokk miatt vesztették eszméletüket, és nem volt pontos terv arra nézve sem, hogy mely kórházakba szállítsák őket. Több esetben a legközelebbi egészségügyi intézménybe vitték a betegeket, ahol viszont nem voltak felkészülve a mérgezés elhárítására.

A polgármester cáfol

Jurij Luzskov moszkvai polgármester visszautasította a szervezetlenségre utaló vádakat, szerinte csak a hála és az elismerés nyelvén lehet szólni az orosz főváros egészségügyi intézményeiről. Az ostrom utáni mentésben egyébként 450 mentőautó és több mint 100 autóbusz vett részt - ennyi jármű mozgósítására még nem volt példa Moszkvában.

Segítség a hozzátartozóknak

Az orosz kormány csütörtökön dönt az áldozatok és családtagjaik megsegítéséről. A moszkvai önkormányzat már korábban döntött hozzájárulásáról: a halottak családja 100 ezer rubelt - 1 rubel kb. 8 forint - a túlélők 50-60 ezer rubelt kapnak. A temetési költségekre mintegy 14 ezer rubelt utaltak ki fejenként az érintett családoknak.

Higany a pezsgősüvegben

Az orosz rendőrség csütörtöki közlése szerint Moszkvában letartóztattak egy tatár nemzetiségű, abháziai illetőségű férfit, akiről azt gyanítják, hogy Sámil Bászájev csecsen hadúr embereihez tartozik. Az utcán elfogott személy 8 kilogramm higanyt tartott magánál egy pezsgősüvegben. Azért, hogy ne tudja összetörni az üveget, a biztonsági szolgálatok egy férfi és egy női munkatársa ágybetétet cipelő házaspárnak álcázta magát, és a puha matraccal cserkészték be a feltételezett terroristát.

Az orosz kormány azt követeli Törökországtól, hogy zárassa be a területén működő számos csecsen alapítványt és jótékonysági szervezetet. Alekszandr Lebegyev ankarai orosz nagykövet csütörtöki közlése szerint bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a moszkvai túszejtők telefonon kapcsolatban álltak több Törökországban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban tevékenykedő szervezettel.