Judit
3 °C
7 °C

Ötszáz túsz már hazatérhetett a moszkvai kórházakból

2002.10.31. 12:55
Bár 501 kiszabadított túsz már hazatérhetett a moszkvai kórházakból, 184-et még továbbra is egészségügyi intézményekben ápolnak. Egy napilap szerint mintegy 15 ember sorsáról még mindig nincs érdemi információ, de a lap szerint csak hivatali hanyagságról van szó. Vádak érték a hatóságokat is, mert miattuk a kórházak nem tudtak felkészülni. A moszkvai polgármester szerint minden a legnagyobb rendben folyt.
A napokban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy közel kétszáz túsz sorsáról nem tudnak semmit hozzátartozóik, de a Komszomolszkaja Pravda című napilap csütörtöki cikke szerint nem tűnt el senki, hanem a hivatalnokok hanyagságáról, vagy titkolódzásáról van szó. A lap becslése szerint mintegy 900 ember tartózkodott a Dubrovka színház épületében, amikor múlt szerdán megszállták a csecsen terroristák. A Nord-Ost című musicalre 711 jegyet adtak el, az előadásban mintegy 120-an működtek közre, a színházi dolgozók hozzávetőleg 70 ismerősüket engedték be az üres helyekre, néhányan az épületben lévő ír táncházban is tartózkodtak. Kilencvennyolc embert elengedtek a terroristák, illetve megszöktek a színházból, a túszdrámának hivatalos közlés szerint 120 áldozata van, így talán tizenöten lehetnek még, akikről nincs információ.

Ügybuzgó hivatalnokok

A lap szerint a hivatalnokok minél gyorsabban jelentést akartak készíteni főnökeiknek, ezért többeket egyszerűen nem számoltak meg a kórházakban. Erre utal az is, hogy a hatóságok szerdán 152, csütörtökön viszont 184 kórházban ápolt sebesültről számoltak be.

Felkészületlenség

Moszkvában egyre több kritika hangzik el a túszok evakuálását illetően: orvosi vélemények szerint sok ember életét meg lehetett volna menteni, ha a kórházakat felkészítik a gázmérgezést kapott túszok kezelésére. Az egyik mentős nyilatkozata szerint a helyszínen azt hitték, hogy a túszok a sokk miatt vesztették eszméletüket, és nem volt pontos terv arra nézve sem, hogy mely kórházakba szállítsák őket. Több esetben a legközelebbi egészségügyi intézménybe vitték a betegeket, ahol viszont nem voltak felkészülve a mérgezés elhárítására.

A polgármester cáfol

Jurij Luzskov moszkvai polgármester visszautasította a szervezetlenségre utaló vádakat, szerinte csak a hála és az elismerés nyelvén lehet szólni az orosz főváros egészségügyi intézményeiről. Az ostrom utáni mentésben egyébként 450 mentőautó és több mint 100 autóbusz vett részt - ennyi jármű mozgósítására még nem volt példa Moszkvában.

Segítség a hozzátartozóknak

Az orosz kormány csütörtökön dönt az áldozatok és családtagjaik megsegítéséről. A moszkvai önkormányzat már korábban döntött hozzájárulásáról: a halottak családja 100 ezer rubelt - 1 rubel kb. 8 forint - a túlélők 50-60 ezer rubelt kapnak. A temetési költségekre mintegy 14 ezer rubelt utaltak ki fejenként az érintett családoknak.

Higany a pezsgősüvegben

Az orosz rendőrség csütörtöki közlése szerint Moszkvában letartóztattak egy tatár nemzetiségű, abháziai illetőségű férfit, akiről azt gyanítják, hogy Sámil Bászájev csecsen hadúr embereihez tartozik. Az utcán elfogott személy 8 kilogramm higanyt tartott magánál egy pezsgősüvegben. Azért, hogy ne tudja összetörni az üveget, a biztonsági szolgálatok egy férfi és egy női munkatársa ágybetétet cipelő házaspárnak álcázta magát, és a puha matraccal cserkészték be a feltételezett terroristát.

Az orosz kormány azt követeli Törökországtól, hogy zárassa be a területén működő számos csecsen alapítványt és jótékonysági szervezetet. Alekszandr Lebegyev ankarai orosz nagykövet csütörtöki közlése szerint bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a moszkvai túszejtők telefonon kapcsolatban álltak több Törökországban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban tevékenykedő szervezettel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?