Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Öngyilkos merénylet a grozniji kormányépület ellen

2002.12.27. 17:11
A csecsen főügyész közlése szerint legkevesebb negyvenen vesztették életüket a péntek délután a grozniji kormányépület ellen végrehajtott robbantásos merényletekben.
Ruszlan Cakajev csecsen belügyminiszter a merényletről elmondta: egy teherautó és egy katonai terepjáró nagy mennyiségű robbanóanyaggal megrakodva áttörte a védőkorlátot, az épületegyüttesbe hajtott, majd mindkettő felrobbant. A támadó járművek közül a Kamaz típusú teherautóban egy tonna dinamit volt - közölték a mentőalakulatok. Orosz tévé-állomások képsorai azt mutatják, hogy épület előtt egy 5-7 méteres kráter képződött.

Csecsen hivatalos közlés szerint legkevesebb negyvenen, egy csecsen nemzetiségű orosz alsóházi képviselő szerint negyvenegyen vesztették életüket a robbantásokban. A sebesültek száma meghaladhatja a kétszázat. Az áldozatok között katonák és polgári lakosok egyaránt vannak.

Még vannak túlélők a romok között

A mentőalakulatok esti közlése szerint még mindig vannak túlélők a romok között, így a mentés fényszórók segítségével a sötétség beállta után is megfeszített erővel folyt. A kavkazcenter.com internetes újság közölte, hogy egy férfi felhívta a szerkesztőséget, csecsen parancsnoknak mondta magát, és azt állította, hogy "csecsen mártírok" hajtották végre a merényleteket.

Mint közölte: a kormányépületet csecsen sáhidok, azaz mártírok robbantották fel, miután egy teherautóval behajtottak a komplexum területére. Emlékeztetett arra: két éve a csecsen parancsnokok óva intették a helyi lakosságot attól, hogy a kormányszékházat három kilométernél jobban megközelítsék.

Az AFP francia hírügynökség jelentésében utalt arra, hogy az október végén a moszkvai Dubrovka filmszínház elleni, tragédiába torkollott túszszedési akció végrehajtói is sáhidok voltak.

Groznijon kívül Moszkvában is rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: a szabadságos rendőröket berendelték szolgálati helyükre, a közutakon, a fővárosba vezető utakon, a pályaudvarokon és repülőtereken fokozták az ellenőrzést.

Zakajev cáfolja Maszhadov szerepét

Aszlan Maszhadov csecsen szakadár parancsnok Londonban tartózkodó "európai képviselője", Ahmed Zakajev sikernek nevezte a Groznijban pénteken elkövetett robbantásos merényleteket, egyben cáfolta, hogy Maszhadov állna a véres akció mögött. Ahmad Kadirov, az oroszbarát csecsen elnök első nyilatkozatában kijelentette: Maszhadov rendelte meg a robbantásokat. Zakajev erre azt válaszolta, hogy a "hivatalos csecsen fegyveres erők nem vetnek be öngyilkos merénylőket". Mindazonáltal sikernek könyvelte el azt, hogy Csecsenföld egyik legszigorúbban őrzött épületét romba tudták dönteni. Az orosz hatóságok kérik Nagy-Britanniától Zakajev kiadását, mert a férfit számos terrorakcióban való részvétellel vádolják.

A felrobbantott épület
A gyakorlatilag teljesen romba dőlt grozniji kormányszékház a csecsen főváros legnagyobb és legkorszerűbb középülete volt, amely még az első csecsen háborúban megsemmisült pályaudvar helyén épült. A kormányfői hivatal mellett több minisztérium is működött az épületben. A legkorszerűbb technológiával megépített komplexum szerkezetileg teljesen megsemmisült, beleértve a műhold vezérlésű információs központját is. Megsérült a hozzá tartozó városparancsnoki épület, valamint a közeli sajtóközpont is. A székház környékén mintegy másfél kilométeres sugarú körben nincsenek lakóházak, így magánlakásokat nem tettek tönkre a robbantások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!