Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öngyilkos merénylet a grozniji kormányépület ellen

2002.12.27. 17:11
A csecsen főügyész közlése szerint legkevesebb negyvenen vesztették életüket a péntek délután a grozniji kormányépület ellen végrehajtott robbantásos merényletekben.
Ruszlan Cakajev csecsen belügyminiszter a merényletről elmondta: egy teherautó és egy katonai terepjáró nagy mennyiségű robbanóanyaggal megrakodva áttörte a védőkorlátot, az épületegyüttesbe hajtott, majd mindkettő felrobbant. A támadó járművek közül a Kamaz típusú teherautóban egy tonna dinamit volt - közölték a mentőalakulatok. Orosz tévé-állomások képsorai azt mutatják, hogy épület előtt egy 5-7 méteres kráter képződött.

Csecsen hivatalos közlés szerint legkevesebb negyvenen, egy csecsen nemzetiségű orosz alsóházi képviselő szerint negyvenegyen vesztették életüket a robbantásokban. A sebesültek száma meghaladhatja a kétszázat. Az áldozatok között katonák és polgári lakosok egyaránt vannak.

Még vannak túlélők a romok között

A mentőalakulatok esti közlése szerint még mindig vannak túlélők a romok között, így a mentés fényszórók segítségével a sötétség beállta után is megfeszített erővel folyt. A kavkazcenter.com internetes újság közölte, hogy egy férfi felhívta a szerkesztőséget, csecsen parancsnoknak mondta magát, és azt állította, hogy "csecsen mártírok" hajtották végre a merényleteket.

Mint közölte: a kormányépületet csecsen sáhidok, azaz mártírok robbantották fel, miután egy teherautóval behajtottak a komplexum területére. Emlékeztetett arra: két éve a csecsen parancsnokok óva intették a helyi lakosságot attól, hogy a kormányszékházat három kilométernél jobban megközelítsék.

Az AFP francia hírügynökség jelentésében utalt arra, hogy az október végén a moszkvai Dubrovka filmszínház elleni, tragédiába torkollott túszszedési akció végrehajtói is sáhidok voltak.

Groznijon kívül Moszkvában is rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: a szabadságos rendőröket berendelték szolgálati helyükre, a közutakon, a fővárosba vezető utakon, a pályaudvarokon és repülőtereken fokozták az ellenőrzést.

Zakajev cáfolja Maszhadov szerepét

Aszlan Maszhadov csecsen szakadár parancsnok Londonban tartózkodó "európai képviselője", Ahmed Zakajev sikernek nevezte a Groznijban pénteken elkövetett robbantásos merényleteket, egyben cáfolta, hogy Maszhadov állna a véres akció mögött. Ahmad Kadirov, az oroszbarát csecsen elnök első nyilatkozatában kijelentette: Maszhadov rendelte meg a robbantásokat. Zakajev erre azt válaszolta, hogy a "hivatalos csecsen fegyveres erők nem vetnek be öngyilkos merénylőket". Mindazonáltal sikernek könyvelte el azt, hogy Csecsenföld egyik legszigorúbban őrzött épületét romba tudták dönteni. Az orosz hatóságok kérik Nagy-Britanniától Zakajev kiadását, mert a férfit számos terrorakcióban való részvétellel vádolják.

A felrobbantott épület
A gyakorlatilag teljesen romba dőlt grozniji kormányszékház a csecsen főváros legnagyobb és legkorszerűbb középülete volt, amely még az első csecsen háborúban megsemmisült pályaudvar helyén épült. A kormányfői hivatal mellett több minisztérium is működött az épületben. A legkorszerűbb technológiával megépített komplexum szerkezetileg teljesen megsemmisült, beleértve a műhold vezérlésű információs központját is. Megsérült a hozzá tartozó városparancsnoki épület, valamint a közeli sajtóközpont is. A székház környékén mintegy másfél kilométeres sugarú körben nincsenek lakóházak, így magánlakásokat nem tettek tönkre a robbantások.