Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A csecsenek nem akarják, hogy megússza a gyilkos ezredes

2004.09.21. 15:25
Teljes egységben tiltakoznak Jurij Budanov kegyelmi kérvényének elfogadása ellen a csecsenek. Az orosz hadsereg ezredesét jogerősen tíz év börtönre ítélték, mert elrabolt és megfojtott egy tizennyolc éves csecsen lányt. A volt ezredes visszavonta kegyelmi kérvényét a tüntetés hatására.
Ezernél is több csecsen, többségében diák tüntetett egy csecsen lány meggyilkolása miatt jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélt orosz katonatiszt kegyelmi kérvényének elutasítását követelve hétfőn. Az uljanovszki terület kormányzója hétfőn írta alá Jurij Budanov ezredes kegyelmi kérvényét. A kormányzó korábban Budanov katonai egységének parancsnoka volt. A tüntetés hatására az elítélt volt orosz tiszt kedden visszavonta kegyelmi kérvényét.

Budanov 2000. tavaszán rabolt el és fojtott meg egy tizennyolc éves diáklányt. Állítása szerint orvlövésznek nézte a fiatal lányt.

Egységes fellépés

A tüntetők támogatták Ramzan Kadirov, a májusban meggyilkolt elnök fiának nyilatkozatát. Kadirov reményét fejezte ki, hogy Putyin nem ad kegyelmet "az egész csecsen népet megsértő" katonatisztnek.

A kegyelem elutasítását kérte Ahmet-Hadzsi Samajev csecsenfőldi főmufti is. Ha megkegyelmeznének a brutális gyilkosság elkövetőjének, az "újabb terroristákkal gyarapítaná az Oroszországgal szemben engesztelhetetlenek táborát", nyilatkozta. A kegyelem a jogvédők szerint is rossz üzenet lenne a Csecsenföldön szolgáló orosz csapatoknak.

Szorult helyzetben

A dél-oroszországi körzet frissen kinevezett biztonsági főnöke, Dimitrij Kozak szerint azonban okkal lehetne kegyelmet adni Budanovnak, hiszen az orosz kormány már többször ajánlott amnesztiát a terroristáknak. A kegyelem kérdése mindenképpen kellemetlen helyzetbe hozza Putyint, mivel a beszlani merénylet után ismét a csecsenföldi helyzetre terelheti a nemzetközi figyelmet.

A négyszáz halálos áldozatot követelő túszdráma után az orosz elnök mindent megtett azért, hogy a terrorakciót a nemzetközi terrorizmus terhére rója, így ne keljen ismét szembesülni annak egyik kiváltó okával, az orosz csapatok csecsenföldi kegyetlenkedéseivel.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft