Valér
-2 °C
0 °C

Bevett módszer a csecsen terroristáknál a túszejtés

2004.09.01. 11:38
Az elmúlt tíz évben csaknem félezer halálos áldozata volt a csecsen-orosz konfliktus túszejtési akcióinak.
Az elmúlt negyedszázad tizenhárom legnagyobb túszejtési akciójából négy a csecsenföldi konfliktusra vezethető vissza, derül ki az MTI összeállításából. Kilenc éve, 1995. június 14-én 200 csecsen harcos támadta meg a dél-oroszországi Bugyonnovszk kormányépületeit, majd elbarikádozták magukat egy kórházban, ahol 1500 ember esett fogságukba. Az orosz haderők hat nap után vetettek véget a drámának, a tűzharcban 166-an haltak meg.

Dagesztán

Ugyancsak Oroszországban, egy évvel később, 1996. január 9-én kezdődött és tizenöt napon keresztül tartott a dráma. Egy csecsen kommandó 2000 embert ejtett túszul a dagesztáni Kizljarban, majd a dagesztáni-csecsen határon lévő Pervomajszkajában. Az orosz biztonsági erők megkísérelték a túszok kiszabadítását, a halálos áldozatok számát egyes források 50-re, mások 100-ra tették.

Törökország

A dagesztáni esettel egy időben, Törökországban szerencsésebb kimenetelű akció zajlott. Egy csecsenpárti török kommandó elrabolt egy kompot a Fekete-tenger török partjai közelében. A 150 túsz többsége orosz volt. Négy nap után, január 20-án, a fegyveresek szabadon engedték foglyaikat és megadták magukat.

Moszkva

Két éve Moszkvában is, október 23-án a Dubrovka színházban egy előadáson 40 csecsen fegyveres túszul ejtett 912 embert. Az orosz biztonsági erők támadásában 170-en haltak meg, 130 túsz és az összes túszejtő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!