Lehel
17 °C
27 °C

Putyin embere nyerte a csecsen elnökválasztást

2003.10.06. 11:57
A gyakorlatilag ellenfél nélkül induló Ahmad Kadirov a szavazatok négyötödét szerezte meg. A választás rendben zajlott, a szakadárok bojkottja sem valósult meg. A szavazáson a választók több mint nyolcvan százaléka részt vett.
Földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott a csecsenföldi választásokon Ahmad Kadirov Moszkvabarát elnökjelölt. A köztársaság kormányát eddig is irányító Kadirov az előzetes adatok szerint a szavazatok 82,5 százalékát szerezte meg.

Ellenfél nélkül

Ahmad Kadirov
Fotó: EPA/Sergei Chirikov
Kadirov győzelmének fényét tompítja, hogy gyakorlatilag ellenfél nélkül indult a választásokon. Riválisai nagyrészt visszaléptek, vagy visszalépésre kényszerítették őket. Az orosz fennhatóság ellen lázadók bojkotálták a választásokat.

A bojkot azonban nem volt sikeres, a szavazáson a hivatalos adatok szerint az 545 ezer csecsen választó több mint 81 százaléka részt vett. Bár egyesek szerint a választás csalás volt, több, az AP-nek nyilatkozó csecsen elégedett volt az eredményekkel. "A választás az élethez, az igazsághoz vezető út" - idéz egy szavazót a hírügynökség.

Autonómiát ígérnek

A vasárnapi választásról Moszkva márciusban döntött. A szavazást egy keretmegállapodás követi a tervek szerint, mely Putyin elnök szavai szerint "A szó legszélesebb értelmében biztosítana autonómiát Csecsenföldnek" - írja a BBC.

A választásokon nyertes Kadirov egykor a csecsen lázadók közé tartozott, az 1999-es háborút követően azonban Oroszország oldalára állt.