Gerzson
5 °C
10 °C

Hágába idézné a pápát Seselj

2005.03.31. 16:09
A pápa tervelte ki és rendelte meg a balkáni népirtásokat, állítja Vojiszlav Seselj. A népirtással vádolt szerb csetnikvezér büntetés terhe mellett idézné Hágába az egyházfőt.

II. János Pál pápát tartja a balkáni népirtások legfőbb felelősének a Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és a Vajdaságban elkövetett emberiesség elleni és háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj csetnikvajda, jelentette a B92. A szerb szélsőjobboldal a scheveningeni börtönben raboskodó vezére a pápa elleni vádakra alapozza védekezését a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A csetnikvajda indítványa szerint büntetés terhe mellett kellene a bíróság elé idézni a pápát, akit arra is kötelezni kéne, hogy mutasson be minden egyes olyan vatikáni dokumentumot - beleértve a külföldi diplomatákkal folytatott beszélgetések átiratait is -, melyben említésre kerül a Balkán, vagy a félsziget bármelyik országa.

Seselj indítványa szerint ügyvédei az iratok segítségével bebizonyítanák, hogy az ellene felhozott vádak hamisak, a felelősség valójában a római katolikus egyházat, illetve személy szerint II. János Pált terheli. A szélsőjobboldali vezér szerint a római katolikusok tudatosan törekedtek Jugoszlávia szétverésére, amit az is bizonyít, hogy a pápa "támogatta a nyíltan usztasa Franjo Tudjmant".

Seselj koncepciója szerint ügyvédei bizonyítani tudják a pápa személyes felelősségét. A bírósághoz eljuttatott indítványában állítja, hogy II. János Pál "tervezte el, parancsolta meg és segítette cselekedeteivel a népirtásokat".

Seselj beadványáról még nem döntött a Nemzetközi Törvényszék, jelentette a B92.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!