Frigyes
17 °C
25 °C

Jobbra tart a cseh felsőház

2000.11.20. 12:47
Felülmúlva a várakozásokat, óriási arányú győzelmet aratott a csehországi részleges szenátusi választásokon a jobboldali Négyes Koalíció. Ennek következtében a szenátusban kisebbségbe szorult a kormánykoalíció. A szavazásra jogosultaknak csak mintegy 20 százaléka járult az urnákhoz.

A vasárnap lebonyolított csehországi részleges szenátusi választások második fordulójában, szemben a várakozásokkal, nagy arányú győzelmet aratott a két parlamenti (Kereszténydemokrata Unió - Csehszlovák Néppárt, Szabadság Unió) és két parlamenten kívüli (Demokrata Unió, Polgári Demokratikus Unió) pártból álló Négyes Koalíció.

A cseh szenátus
A Cseh Köztársaság szenátusának rekrutációja speciális, vegyes rendszerben folyik. A felsőház taglétszámának (81) egyharmada (27) újul meg kétévenként. A választás kétfordulós, az első fordulóban az 50 százalékos elnyert jelölt diadalmaskodhat. Második fordulóra akkor kerül sor, ha az első sikertelen volt, és az első fordulóban két legjobban szereplő jelölt indulhat újra. Itt már az nyeri a mandátumot, akire a legtöbb szavazatot adják le. A szenátusnak a törvényhozásban korlátozott szerepe van. A képviselőház egyszerű többséggel elfogadott törvényeket véleményezi, és kétségek esetén azt visszaküldheti az alsóházba minősített többségi szavazásra. Ennek elfogadása esetén már nem rendelkezik vétójoggal. Hatásköre a magyar köztársasági elnökéhez hasonlatos.
A november 12-én megtartott első fordulóban egy, a Négyes Koalíció színeiben induló Josef Zieleniec nyert csak mandátumot. A választás eredménye szerint a kiosztható 26 mandátumból 16-ot szerzett meg a Négyes Koalíció, a Vaclav Klaus vezette Polgári Demokratikus Párt nyolcat, és egyet a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt. Egy mandátumot egy független szenátorjelölt vívott ki.

A cseh választási rendszer szerint kétévente újítják meg a szenátus egyharmadát. Ez jelen esetben azt eredményezte, hogy a 81 tagú szenátusban az új arányok szerint a Négyes Koalíció rendelkezik 39, a Polgári Demokratikus Párt 22, a szociáldemokraták 15, a kommunisták pedig három mandátummal. Az arányokon látható, hogy a kormánykoalíció elvesztette egyszerű többségét a cseh törvényhozás felsőházának számító szenátusban. Ez kihathat az alkotmánymódosító kísérletekre, melyekhez - csak úgy, mint Magyarországon - kétharmados többség szükséges, és így azok megszavaztatása szinte lehetetlen lesz.

A választások egyik nagy vesztese éppen az eddigi felsőházi elnök, Libuse Benesová, aki nagyarányú vereséget szenvedett Helena Rögnerovától, a Motol Kórház botrányos körülmények között leváltott igazgatójától. Ismeretes kettejük szakszervezeti vitája a kórház ügyében. Ugyancsak nem került be a szenátusba Jan Kavar, szociáldemokrata külügyminiszter és Jirí Dienstbier, volt csehszlovák külügyminiszter sem.

Az eredmény első látásra a cseh jobboldal sikerét hozta. ,,Meglepő az eredmény, különösen az első forduló eredményeinek ismeretében. Ott a szociáldemokraták jobban szerepeltek." - mondta el az Index kérdésére a budapesti cseh nagykövetség munkatársa. ,,Ez a tendencia, a jobboldal térnyerése a politikai porondon, bár a polgári rétegek támogatásának megszerzése már hosszabb ideje, talán fél éve folyik Csehországban. Ha ez a tendencia folytatódik, az könnyen jelentheti majd a kormányzó pártok bukását a két év múlva esedékes képviselőházi választások alkalmával." - tette még hozzá.