Valér
4 °C
8 °C

Elismerték a melegek jogait Csehországban

2006.03.16. 11:54
Csehország az első olyan ország Közép-Európában, ahol törvényben foglalt jogokkal rendelkeznek a homoszexuális és leszbikus párok. Bár az elnök megvétózta a javaslatot, a parlament megfelelő arányban támogatta ahhoz, hogy az új törvényt bevezethessék.

A Cseh Köztársaság az első Európa volt szocialista országai közül, ahol jogilag is elismerik az egyneműek partnerkapcsolatát, jelentette a BBC. A törvény megkapta a parlamentben az ahhoz szükséges minimum szavazatok számát, hogy Vaclav Klaus államelnök ne tudja megvétózni. Véleménye szerint ugyanis a törvény túlságosan beavatja az államot polgárai magánéletébe.

A törvény megengedni a homoszexuális pároknak, hogy egymás vagyonát örököljék, és gyereket neveljenek, örökbefogadásra azonban nem jogosítja fel őket. A BBC tudósítójának beszámolója szerint a cseh társadalom rendkívül liberális szemléletű, többségük kiállt a törvény bevezetése mellett.

Parlamenti viaskodás

A parlament alsóháza decemberben fogadta el a törvényjavaslatot, januárban került a szenátus elé, de a törvény csak februárra kapta meg a képviselőktől a szükséges támogatást az elnöki vétó meghiúsítására. A törvényhozó testület korábban négy alkalommal dobott vissza hasonló tartalmú javaslatokat.

A szociáldemokrata párti miniszterelnök, Jiri Paroubek kiállt a törvény bevezetése mellett, szerinte a téma kulcsszerepet tölthet be a júniusban esedékes választásokon.

Pro és kontra

Vaclav Klaus közleményben ismertette álláspontját a törvény megszavazása után. "A vereség nem személyes vereség számomra, hanem mindazoké, akik hisznek abban, hogy a család alapvető, kivételes és páratlan érték társadalmukban" - áll a közleményben.

Martin Strachon, a Homoszexuális és Leszbikus Szövetség szóvivője az AFP-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a törvénnyel elismerték a homoszexuálisokat és a leszbikusokat mint "a társadalom normális szereplőit".

Jiri Hromada melegjogi aktivista szerint "a törvény kompromisszumokra épült, senkit nem fog zavarni, viszont sokakat boldoggá tesz".