Tízmillió koronát fizetett a cseh állam egy zsarolónak?

2003.03.21. 12:11
Tízmillió koronát adott a cseh rendőrség egy zsarolónak, aki robbantásos merényleteket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az állam nem fizet. Az információt nem erősítették meg hivatalos források, igaz nem is cáfolták. A hír szerint a pénzt csütörtökön dobták le egy helikopterről.
Tízmillió koronát adott a cseh rendőrség egy ismeretlennek, aki néhány hete robbantásos merényletek végrehajtásával zsarolja az államot - írja pénteken jól értesült rendőrségi forrásokra hivatkozva a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap. Az ügy előzménye, hogy hetek óta egy ismeretlen zsarolja a cseh államot, s robbantással fenyegetőzik, ha a hatóságok nem fizetnek neki nagyobb, többmillió koronás összeget. A cseh belügyminiszter korábban azt nyilatkozta: nem terrorista támadásról, hanem bűncselekményről van szó.

>Se megerősítés, se cáfolat

A pénzt csütörtökön dobták le helikopterről Morvaország középső részein kisebb tételekben a zsaroló követelményei szerint - mondta a lapnak a magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrás. Úgy véli: bár a zsaroló így nehezebben jut a pénzéhez valószínűleg azzal számol, hogy a rendőrség is nehezebben tudja felügyelni ezeket a helyeket, ami számára nagyobb biztonságot nyújt. A pénz vízálló műanyagtáskában volt, s minden "csomag" mintegy 400 ezer koronát tartalmazott - írja a lap. Hivatalosan az értesülést nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Stanislav Gross cseh belügyminiszter mintegy tíz nappal ezelőtt nyilvánosan elismerte, hogy a zsaroló komoly gondot okoz a hatóságoknak, amelyek az ügyet nagyon komolyan kezelik. A miniszter elismerte, hogy a rendőrség március elején robbanóképes, nagy erejű, házi készítésű bombát talált egy vasúti híd alatt Olmütz közelében, s ez összefüggésben van a zsarolással.  • Tippek
  • Babaváró hitel