Négy MiG 21-esből áll a cseh légierő

2002.04.03. 13:54
Összesen négy, szovjet gyártmányú MiG 21-es harcigépe van bevethető állapotban a cseh légierőnek. Az ország ezermilliárd forintos üzlet keretében Gripen vadászgépek vásárlására készül. Csehország eredetileg egy vadászrepülő-századot ajánlott fel a NATO-nak a szövetségbe való belépésekor.
Négy MiG 21-es harcigépre csökkent a cseh légierő bevethető eszköztára - jelentette szerdán két cseh napilap. Az ország légierejének többi repülőjét vagy kivonták a használatból, vagy műszaki problémák miatt repülésképtelen. - írja a Rude Pravo és a Lydové Noviny Jaroslav Tvrdik védelmi miniszterrel készített interjúja alapján.

Új gépek ezermilliárdért

Csehország egyébként most készül aláírni a szerződést a Brittish Aerospace-szel és a Saabbal huszonnégy Gripen vadászgép megvásárlásáról - írja a dpa. Az üzlet 3,7 milliárd dolláros - ezermilliárd forintos - költségének fedezésére a cseh kormány hitel felvétele mellett döntött. Néhány politikus kritizálja a gépvásárlást, mondván az ország nem engedhet meg magának ekkora költségeket.

Kormánytagok lobbiznak

Jövő héten Prágába látogat Anna Lindh svéd külügyminiszter, és feltehetőleg Tony Blair is útba ejti a cseh fővárost a gépvásárlások támogatásának megnyerésére - jelentette a dpa. A védelmi minisztérium két héten belül kívánja beterjeszteni a véglegesített szerződéseket a kormánynak. Addig is a négy MiG 21-es "az összes gép, ami megvédheti az ország légterét", mondta el Tvrdik a két cseh napilapnak.

Csehország eredeti felajánlása a NATO felé egy vadászrepülő-század felállítása volt. Magyarország szintén a Gripen típusú vadászgépek mellett döntött, azonban a magyar légierő az új gépek megvásárlása helyett használt gépek bérlete mellett döntött.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás