Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A képviselőház lemondatná a cseh kormányfőt

2006.09.29. 19:53
Lemondatná a cseh kormányfőt és két miniszterét a cseh képviselőház, miután a vádak szerint újságírókat hallgatott le a miniszterelnök törvénytelenül. A felsz7ólításnak nincs kötelező érvénye, így nem muszáj távozniuk a cseh kormánytagoknak.

ondásra szólította fel Mirek Topolánek cseh miniszterelnököt és kormányának két tagját pénteken a képviselőház, mert a testület szerint megalapozatlanul azzal vádolták meg a Jirí Paroubek vezette előző kormányt, hogy törvénytelenül lehallgattatott több politikust és újságírót. A parlament alsóháza Topoláneken kívül Ivan Langer belügyminiszter és Petr Necas kormányfő-helyettes lemondását is követelte. Mindhárman a Polgári Demokratikus Párt tagjai.

Nem muszáj lemondania a kormányfőnek

A rendkívül éles, indulatos és személyi sértésekkel teli háromnapos vita után a képviselőház többsége megszavazta azt a határozatot, amely szerint a három politikus alaptalanul és bizonyítékok nélkül vádolta meg Paroubekéket, s ezért lemondásra szólítja fel őket. A miniszterelnök és a két kormánytag számára a parlamenti határozatnak nincs kötelező érvénye, tehát nem kötelesek távozni tisztségükről. A kormányfő, a kormányfő-helyettes és a belügyminiszter eljárását a képviselőház inkompetensnek és felelőtlennek minősítette.

A nagy botrányt kiváltó bejelentést Ivan Langer tette meg a múlt hét közepén meg nem nevezett újságírótól szerzett értesülésekre hivatkozva tette. Jirí Paroubek azonnal képtelenségnek minősítette az elhangzottakat, csalónak nevezte a minisztert és felszólította, hogy igazolja állításait vagy mondjon le. A volt szociáldemokrata miniszterelnök szerint Langer, Topolánek és Petr Necas kormányfő-helyettes célja az ő, illetve a szociáldemokrata párt lejáratása.

"Nem vagyok csaló"

"Nem vagyok csaló, senkit sem vádoltam meg, de miniszterként és emberként is mindent megteszek, hogy kiderüljön az igazság" - reagált Langer a bírálatokra. Leszögezte: ő egy olyan, a birtokába került információt hozott nyilvánosságra, amelyet nagyon súlyosnak tart. "Miniszterként talán hallgathattam volna, de emberként nem" - jegyezte meg a múlt héten.

Prágai megfigyelők szerint az állítólagos lehallgatások és megfigyelések az úgynevezett Kubice-üggyel vannak összefüggésben. Jan Kubice, a rendőrség korrupcióellenes osztályának vezetője néhány nappal a június eleji parlamenti választás előtt ugyanis olyan jelentést készített a parlament számára, amelyben az alvilággal való együttműködéssel vádolta meg az akkor kormányzó szociáldemokratákat. A titkos jelentés azonnal nyilvánosságra került, s Paroubekék azt állítják, hogy szándékos provokációról volt szó, amely megkárosította s szociáldemokratákat, akik a választáson három százalékkal kevesebbet kaptak, mint a győztes polgári demokraták.

Langer a kérdésre válaszolva, hogy milyen következtetéseket von le a maga számára, ha az "újságírótól szerzett értesülés" alaptalannak bizonyul, s a rendőrség eljárása nem törvénysértő, a múlt héten leszögezte: nem fog lemondani, de emberként a jövőben "óvatosabb lesz".Az alsóház pénteki rendkívüli ülésén a kormányzó Polgári Demokratikus Párt képviselői "rendőrállami" módszerek felhasználásával vádolták az előző szociáldemokrata kormányokat, míg a szociáldemokraták szerint "előre gyártott", a Cseh Szociáldemokrata Párt ellen irányuló támadásról volt szó.

Jirí Pospísil igazságügy-miniszter a vita során elmondta, hogy a Kubice-ügy kapcsán 46 esetben rendelt el a rendőrség telefonlehallgatást. Köztük azonban csak két politikus és két újságíró volt. Langer elismerte, hogy a lehallgatásokat törvényesen rendelték el, de kifogásolta, hogy olyan személyeket is érintettek, akiknek szerinte semmi köze sem volt az ügyhöz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!