Benedek
-5 °C
5 °C

Cseh képviselőket akart megvenni a fegyvergyártó

2003.06.12. 12:32
Két cseh politikus egymástól függetlenül állítja, hogy a brit BAE Systems pénzt ajánlott, ha nem szavaznak az 1 milliárd font értékű Gripen-vásárlási ügylet ellen. Csehország korábban 24 új Jas-39 Gripen vadászgépet tervezett vásárolni, de a tervet egyelőre elvetették.
Amerikai és cseh állítások szerint megvesztegetéssel próbált rábírni cseh politikusokat a legnagyobb brit fegyvergyártó és -kereskedő cég Gripen vadászgépek megvásárlására - írta saját értesüléseire hivatkozva a csütörtöki The Guardian.

Döntés júliusban
Várhatóan július közepén hoz döntést a cseh kormány az ország légtérvédelmének biztosításáról. Vladimír Spidla kormányfő májusban elmondta: "A védelmi tárca június végéig elemzi azt a javaslatot, hogy átmeneti megoldásként Prága régebbi brit Tornádókat vegyen jelképes áron, amelyekkel az elavult szovjet MiG-21-es vadászgépeket helyettesíthetné. Később a kormány pályázatot írhatna ki új gépek beszerzésére. A megoldások között felmerült az a lehetőség is, hogy Prága egyáltalán nem vásárolna semmilyen vadászgépet, és a NATO által biztosítaná a légtér védelmét."

Csehország korábban 24 darab új Jas-39 Gripen vadászgépet kívánt venni egy brit-svéd konzorciumtól, de a tavalyi árvíz után pénzhiányra hivatkozva letettek erről a több mint kétmilliárd eurós tervről. Nemrégiben áttekintették azt a lehetőséget is, hogy F-16-os vagy F/A-18-as amerikai vadászgépeket szereznek be a légtér védelméhez.

Járdán szólították meg

A vezető baloldali brit napilap szerint két cseh politikus egymástól függetlenül állítja, hogy a BAE Systems, amely a Gripeneket gyártó svéd Saab ipari csoporttal áll konzorciumban és értékesíti a harci repülőgépeket, kenőpénzt ajánlott nekik annak fejében, hogy nem szavaznak az 1 milliárd font értékű Gripen-vásárlási ügylet ellen. Michael Zantovsky, a cseh parlament védelmi bizottságának liberális elnöke tavaly májusban egy ismeretlen hívótól 1 millió fontnyi pártfinanszírozásra kapott ajánlatot, arra az esetre, ha megváltoztatja az ügyletet ellenző álláspontját. Zantovsky bizottsága éppen előzőleg javasolta a Gripen-vásárlás elvetését.

Egy másik cseh törvényhozót a bizottsági szavazás előtt, a járdán állított meg két ismeretlen, megkérdezve, hogy fog szavazni. Amikor közölte, hogy nemmel, megkérdezték, hogy választókörzetének nincs-e szüksége új beruházásokra - írta a The Guardian. A lap szerint az amerikai kormány szintén azzal vádolja a brit nagyvállalatot, sőt a mögötte álló kormányzati támogatókat is, hogy "korrupt módszereket" alkalmaztak a cseh fegyverüzlet ügyében. Washingtonnak a CIA és rivális amerikai cégek küldtek erről jelentéseket - írta a The Guardian.

Másfélmillió fontot különítettek el

A brit törvények alapján külföldiek megvesztegetése is bűncselekménynek számít. A brit védelmi minisztérium illetékese azonban, akinek az amerikaiak személyesen megküldték panaszaikat, nem kezdeményezett rendőrségi vizsgálatot, hanem arról értesítette a Pentagont, hogy a panaszokat kivizsgálták és alaptalannak találták - áll a cikkben. A brit minisztérium a vádakat nem találta megalapozottaknak.

A BAE annyit mindazonáltal elismer, hogy "pénzügyi kedvezményeket" ajánlott egy cseh tévétársaság vezetőjének, akitől 2001-ben támogatást várt - írta a The Guardian. A vezető londoni újság prágai forrásai szerint a BAE Systems évi 1,5 millió fontot különített el "a cseh álláspont befolyásolására". Két évvel ezelőtt négy rivális cég - köztük két amerikai - visszavonult a versenytől, közösen tiltakozva az általuk a BAE javára előre lejátszottnak tartott ügylet ellen.

A The Guardian szerint a brit-amerikai konfrontáció napvilágra kerülése különösen súlyos annak ismeretében, hogy mind Tony Blair kormányfő, mind Geoff Hoon védelmi miniszter személyesen is - jóllehet sikertelenül - lobbizott Prágában a BAE érdekében.

Csehország korábban 24 új Jas-39 Gripen vadászgépet tervezett vásárolni a brit-svéd konzorciumtól, de a tervet egyelőre jegelték.