Piroska
3 °C
4 °C

Hétvégén választ Csehország

2002.06.13. 11:09
Bár a pénteki és a szombati cseh képviselőházi választáson összesen 28 párt, mozgalom és koalíció indul, gyakorlatilag csak a négy éven át kisebbségben kormányzó Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) és az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) van reális esélye a győzelemre.
A legutolsó felmérések szerint a két esélyes csehországi párt támogatottsága mintegy 30 százalék körül mozog, jó 10-15 százalékkal megelőzve a Koalíciót (a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) választási szövetsége), valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM).

E négy tömörülésen kívül a többiek támogatottsága meg sem közelíti a parlamentbe való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, így nem valószínű, hogy a jövőben módosulna vagy bővülne a parlamenti pártok sora. Az azonban nem kizárt, hogy a Koalíció nem kap tíz százalékot sem, ami egy kétpárti szövetségnél a bejutási küszöb.

Koalícióban lehet kormányt alakítani

Az arányos választási rendszerre tekintettel nem valószínű, hogy a két nagy párt bármelyike is olyan arányú győzelmet aratna, hogy egyedül is kormányt tudjon alakítani. A nagy kérdés tehát az, hogy milyen koalíció is alakulhat a jövőben. Az eddigi nyilatkozatok szerint a kommunistákkal senki sem számol a kormányalakításkor, ezért a legvalószínűbb az, hogy a győztes párt - a CSSD vagy az ODS - a Koalíciót vagy annak egyik felét választja partnerül.

A Koalíció jelezte, hogy inkább a szociáldemokratákkal társulna, s ez érvényes a választási szövetség tagjaira külön-külön is. Václav Klaus, a polgári demokraták vezetője és kormányfőjelöltje nem zárja ki a szociáldemokratákkal való nagykoalíciót sem. Vladimír Spidla szociáldemokrata pártelnök és kormányfőjelölt ezt a lehetőséget ugyan a kampány során kizárta, de a többi szociáldemokrata politikus nem, ezért megfigyelők úgy vélik, hogy Spidla kemény állásfoglalása Klausszal szemben csak taktika, s a baloldali szavazóknak szólt.

Bizakodnak a kommunisták

Miroslav Grebenícek kommunista pártvezető kijelentette: pártja türelmes, s meg van győződve arról, hogy egy esetleges nagyobb siker esetén a szociáldemokraták elutasító álláspontja már nem lenne olyan kemény, mint eddig. A cseh kommunistákat a többi párt a rendszerváltás óta elszigetelte, s a legfelsőbb szinten hivatalosan senki sem működik velük együtt. A valós helyzet azonban az, hogy az elszigeteltség falai repedeznek, s alsóbb szinteken már nem léteznek. Így már csak idő kérdése, mikor normalizálódik a helyzet a parlamentben is, s a kommunistákat is magukkal egyenrangúnak fogják tekinteni a többi pártok.

Magyarok versenyben

A választáson egyébként négy magyar jelölt is indul, mégpedig a Vidék Pártjának listáján. Őket a Coexistencia-Együttélés Politikai Mozgalom Magyar Tagozata jelölte képviselőnek. Esélyük a sikerre azonban nagyon csekély.

A képviselőházi választás eredménye komoly befolyással lesz a jövő januárban esedékes államfőválasztásra is. Csehországban ugyanis a parlament választja a köztársasági elnököt, mégpedig egyszerű többséggel, s ebből a szempontból a képviselőház összetétele meghatározó. A polgári demokrácia már jelezte: választási győzelme esetén Klaus kormányfő lesz, ellenkező esetben viszont indul az államfőválasztáson, s esélyei jelentősek. A szociáldemokraták saját jelöltet kívánnak állítani, ha elegendő erejük lesz azt támogatni. A sajtó úgy tudja: ha Klaus lenne a kormányfő, akkor a szociáldemokrata Milos Zeman pályázná meg az államfői posztot. A két nagy párt állítólag hajlandó egymás államfőjelöltjeit is támogatni, ha meg tudnak egyezni a kormányzati és a parlamenti tisztségek szétosztásakor.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. A választás nem hivatalos végeredményét szombat estére ígéri a központi választási bizottság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!