Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétvégén választ Csehország

2002.06.13. 11:09
Bár a pénteki és a szombati cseh képviselőházi választáson összesen 28 párt, mozgalom és koalíció indul, gyakorlatilag csak a négy éven át kisebbségben kormányzó Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) és az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) van reális esélye a győzelemre.
A legutolsó felmérések szerint a két esélyes csehországi párt támogatottsága mintegy 30 százalék körül mozog, jó 10-15 százalékkal megelőzve a Koalíciót (a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) választási szövetsége), valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM).

E négy tömörülésen kívül a többiek támogatottsága meg sem közelíti a parlamentbe való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, így nem valószínű, hogy a jövőben módosulna vagy bővülne a parlamenti pártok sora. Az azonban nem kizárt, hogy a Koalíció nem kap tíz százalékot sem, ami egy kétpárti szövetségnél a bejutási küszöb.

Koalícióban lehet kormányt alakítani

Az arányos választási rendszerre tekintettel nem valószínű, hogy a két nagy párt bármelyike is olyan arányú győzelmet aratna, hogy egyedül is kormányt tudjon alakítani. A nagy kérdés tehát az, hogy milyen koalíció is alakulhat a jövőben. Az eddigi nyilatkozatok szerint a kommunistákkal senki sem számol a kormányalakításkor, ezért a legvalószínűbb az, hogy a győztes párt - a CSSD vagy az ODS - a Koalíciót vagy annak egyik felét választja partnerül.

A Koalíció jelezte, hogy inkább a szociáldemokratákkal társulna, s ez érvényes a választási szövetség tagjaira külön-külön is. Václav Klaus, a polgári demokraták vezetője és kormányfőjelöltje nem zárja ki a szociáldemokratákkal való nagykoalíciót sem. Vladimír Spidla szociáldemokrata pártelnök és kormányfőjelölt ezt a lehetőséget ugyan a kampány során kizárta, de a többi szociáldemokrata politikus nem, ezért megfigyelők úgy vélik, hogy Spidla kemény állásfoglalása Klausszal szemben csak taktika, s a baloldali szavazóknak szólt.

Bizakodnak a kommunisták

Miroslav Grebenícek kommunista pártvezető kijelentette: pártja türelmes, s meg van győződve arról, hogy egy esetleges nagyobb siker esetén a szociáldemokraták elutasító álláspontja már nem lenne olyan kemény, mint eddig. A cseh kommunistákat a többi párt a rendszerváltás óta elszigetelte, s a legfelsőbb szinten hivatalosan senki sem működik velük együtt. A valós helyzet azonban az, hogy az elszigeteltség falai repedeznek, s alsóbb szinteken már nem léteznek. Így már csak idő kérdése, mikor normalizálódik a helyzet a parlamentben is, s a kommunistákat is magukkal egyenrangúnak fogják tekinteni a többi pártok.

Magyarok versenyben

A választáson egyébként négy magyar jelölt is indul, mégpedig a Vidék Pártjának listáján. Őket a Coexistencia-Együttélés Politikai Mozgalom Magyar Tagozata jelölte képviselőnek. Esélyük a sikerre azonban nagyon csekély.

A képviselőházi választás eredménye komoly befolyással lesz a jövő januárban esedékes államfőválasztásra is. Csehországban ugyanis a parlament választja a köztársasági elnököt, mégpedig egyszerű többséggel, s ebből a szempontból a képviselőház összetétele meghatározó. A polgári demokrácia már jelezte: választási győzelme esetén Klaus kormányfő lesz, ellenkező esetben viszont indul az államfőválasztáson, s esélyei jelentősek. A szociáldemokraták saját jelöltet kívánnak állítani, ha elegendő erejük lesz azt támogatni. A sajtó úgy tudja: ha Klaus lenne a kormányfő, akkor a szociáldemokrata Milos Zeman pályázná meg az államfői posztot. A két nagy párt állítólag hajlandó egymás államfőjelöltjeit is támogatni, ha meg tudnak egyezni a kormányzati és a parlamenti tisztségek szétosztásakor.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. A választás nem hivatalos végeredményét szombat estére ígéri a központi választási bizottság.