Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Szociáldemokrata győzelem a csehországi választásokon

2002.06.15. 22:00
Egyértelmű baloldali siker született a pénteki és a szombati csehországi képviselőházi választásokon, ahol a kormányzó szociáldemokraták ismét nyerni tudtak és a kommunisták a rendszerváltás utáni legjobb eredményüket érték el. Václav Klaus elismerte a sikertelenséget és a lemondást mérlegeli.

A választókerületek 97 százalékában összeszámolt voksok szerint a győzelmet a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szerezte meg 30,4 százalékkal. A második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) a részeredmény alapján 24,1, míg a harmadik Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 18,8 százalékot kapott. Negyedikként a Koalíció (Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, illetve a Szabadság Unió-Demokratikus Unió választási szövetsége) jutott be a parlamentbe 14 százalékkal. A többi 24 párt támogatottsága nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Mandátumokra átszámítva ez azt jelenti, hogy a CSSD 71, az ODS 57, a KSCM 41, míg a Koalíció 31 mandátumra számíthat.

A választási részvétel 57 százalékos volt, 16 százalékkal alacsonyabb mint 1998-ban. A rendőrség szerint a választások nyugodtan zajlottak le, rendzavarás nem történt.

A kommunisták győzelme

A választások eredménye szerint ismét a szociáldemokraták alakíthatnak kormányt. Kormányfőjelöltjük Vladimír Spidla jelezte, hogy elsőként a Koalícióhoz fordulnak, mert e két tömörülés programja között van a legnagyobb hasonlóság. Megfigyelők szerint nem kizárt a nagykoalíció sem. A rendszerváltás után egyébként első ízben történt meg, hogy egy párt egymás után kétszer nyerte meg a képviselőházi választásokat.

Prágai értékelések szerint azonban a választások igazi "győztese" és legnagyobb meglepetése Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. Míg a többi párt az 1998-as eredményekhez képest alacsonyabb támogatást kapott, a kommunistáké mintegy 40 százalékkal megnőtt. Miroslav Grebenícek pártelnök szerint a választók akaratát a kormányalakításnál, illetve a parlamenti tisztségek elosztásánál is illene figyelembe venni.

Klaus: Sikeretelenek voltunk

Václav Klaus elismerte, hogy az általa vezetett jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) számára a választások sikertelenül végződtek.

"Nyilvánvaló, hogy az eredmény a Polgári Demokratikus Párt számára sikertelenséget jelent. Ez mindenki számára világos, ennek mi is tudatában vagyunk" - jelentette ki Klaus a közszolgálati televízióban. Megjegyezte, hogy a sikertelenség elemzésekor saját szerepéről is el kell gondolkodnia, s kész levonni a következményeket.

"Sajnálatos, hogy az egész jobboldal veszített, s a lakosság a baloldalra szavazott. Tragédia, hogy az összes demokratikus párt szavazatokat veszített, s csak a kommunisták szereztek többet, mint legutóbb" - nyilatkozott Klaus. Szerinte a kommunisták sikere "áttörés" a rendszerváltás utáni helyzetben, mégpedig a demokratikus pártok számlájára.

Spidla: Nem működünk együtt a kommunistákkal

Vladimír Spidla, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke megerősítette, hogy a választásokon győztes párt a jobbközép Koalícióval kíván először tárgyalásokat kezdeni a kormányalakításról.

"Véleményünket nem változtattuk meg. Azzal számolunk, hogy az első ajánlatot a Koalíciónak adjuk, mert a két fél programja áll egymáshoz a legközelebb" - mondta Spidla. Kizárta, hogy a szociáldemokrácia a megerősödött kommunista párttal kezdene kormányalakítási tárgyalásokat.

"A Bohumínben megtartott kongresszusunk döntése, miszerint legfelsőbb szinten nem működünk együtt a kommunista párttal, továbbra is érvényben van" - jegyezte meg Spidla, aki várhatóan az új cseh kormány elnöke lesz.

Václav Havel államfő szóvivője útján bejelentette, hogy egyelőre nem kívánja kommentálni a választási eredményeket.