Szilvia
5 °C
16 °C

Szociáldemokrata győzelem a csehországi választásokon

2002.06.15. 22:00
Egyértelmű baloldali siker született a pénteki és a szombati csehországi képviselőházi választásokon, ahol a kormányzó szociáldemokraták ismét nyerni tudtak és a kommunisták a rendszerváltás utáni legjobb eredményüket érték el. Václav Klaus elismerte a sikertelenséget és a lemondást mérlegeli.

A választókerületek 97 százalékában összeszámolt voksok szerint a győzelmet a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szerezte meg 30,4 százalékkal. A második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) a részeredmény alapján 24,1, míg a harmadik Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 18,8 százalékot kapott. Negyedikként a Koalíció (Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, illetve a Szabadság Unió-Demokratikus Unió választási szövetsége) jutott be a parlamentbe 14 százalékkal. A többi 24 párt támogatottsága nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Mandátumokra átszámítva ez azt jelenti, hogy a CSSD 71, az ODS 57, a KSCM 41, míg a Koalíció 31 mandátumra számíthat.

A választási részvétel 57 százalékos volt, 16 százalékkal alacsonyabb mint 1998-ban. A rendőrség szerint a választások nyugodtan zajlottak le, rendzavarás nem történt.

A kommunisták győzelme

A választások eredménye szerint ismét a szociáldemokraták alakíthatnak kormányt. Kormányfőjelöltjük Vladimír Spidla jelezte, hogy elsőként a Koalícióhoz fordulnak, mert e két tömörülés programja között van a legnagyobb hasonlóság. Megfigyelők szerint nem kizárt a nagykoalíció sem. A rendszerváltás után egyébként első ízben történt meg, hogy egy párt egymás után kétszer nyerte meg a képviselőházi választásokat.

Prágai értékelések szerint azonban a választások igazi "győztese" és legnagyobb meglepetése Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. Míg a többi párt az 1998-as eredményekhez képest alacsonyabb támogatást kapott, a kommunistáké mintegy 40 százalékkal megnőtt. Miroslav Grebenícek pártelnök szerint a választók akaratát a kormányalakításnál, illetve a parlamenti tisztségek elosztásánál is illene figyelembe venni.

Klaus: Sikeretelenek voltunk

Václav Klaus elismerte, hogy az általa vezetett jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) számára a választások sikertelenül végződtek.

"Nyilvánvaló, hogy az eredmény a Polgári Demokratikus Párt számára sikertelenséget jelent. Ez mindenki számára világos, ennek mi is tudatában vagyunk" - jelentette ki Klaus a közszolgálati televízióban. Megjegyezte, hogy a sikertelenség elemzésekor saját szerepéről is el kell gondolkodnia, s kész levonni a következményeket.

"Sajnálatos, hogy az egész jobboldal veszített, s a lakosság a baloldalra szavazott. Tragédia, hogy az összes demokratikus párt szavazatokat veszített, s csak a kommunisták szereztek többet, mint legutóbb" - nyilatkozott Klaus. Szerinte a kommunisták sikere "áttörés" a rendszerváltás utáni helyzetben, mégpedig a demokratikus pártok számlájára.

Spidla: Nem működünk együtt a kommunistákkal

Vladimír Spidla, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke megerősítette, hogy a választásokon győztes párt a jobbközép Koalícióval kíván először tárgyalásokat kezdeni a kormányalakításról.

"Véleményünket nem változtattuk meg. Azzal számolunk, hogy az első ajánlatot a Koalíciónak adjuk, mert a két fél programja áll egymáshoz a legközelebb" - mondta Spidla. Kizárta, hogy a szociáldemokrácia a megerősödött kommunista párttal kezdene kormányalakítási tárgyalásokat.

"A Bohumínben megtartott kongresszusunk döntése, miszerint legfelsőbb szinten nem működünk együtt a kommunista párttal, továbbra is érvényben van" - jegyezte meg Spidla, aki várhatóan az új cseh kormány elnöke lesz.

Václav Havel államfő szóvivője útján bejelentette, hogy egyelőre nem kívánja kommentálni a választási eredményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?