Boglárka
19 °C
35 °C

Két cseh nagykövet Németországban

2003.08.05. 10:23
Minden volt cseh nagykövet élete végéig megtarthatja a tiszteletbeli nagyköveti státusát. Jaroslava Jelínková tanácsos-követ kérte a német külügyminisztériumot, hogy ismerjék el nagyköveti rangját. Joschka Fischer meglepődött.
Kisebbfajta diplomáciai botrányt, zavart okozott a napokban a cseh-német kapcsolatokban Jaroslava Jelínková, a bonni cseh diplomáciai képviselet új vezetője. A diplomata asszony ugyanis, miután megérkezett Bonnba, hivatalos levélben fordult a német külügyminisztériumhoz, kérve, hogy ismerjék el nagyköveti rangját.

Joschka Fischer külügyminiszter igencsak meglepődött, mert úgy tudta, Csehországnak van már egy nagykövete Németországban, mégpedig Berlinben, Boris Lazar személyében. A német külügy ezért a kétoldalú kapcsolatokban előzmények nélküli lépésre szánta el magát, és felszólította Prágát: tisztázza a nagykövetek ügyét, s tegyen rendet képviselői között. "A diplomáciában az ilyen jegyzékváltás rendkívüli baklövésnek számít, s Prágára nézve igen kellemetlen" - írja a Právo című prágai lap.

Az ügy háttere: Cyril Svoboda külügyminiszter döntése alapján minden volt cseh nagykövet élete végéig megtarthatja a tiszteletbeli nagykövet titulust. Jelínková, aki korábban Lettországban és Litvániában vezette a cseh nagykövetséget, ennek elismerését kérte Berlintől, holott Bonnba hivatalosan csak mint tanácsos-követ szintű diplomata volt kiküldve. Berlin ezért figyelmeztette Prágát: Németország csak azokat a diplomatákat ismeri el nagykövetnek, akik ilyen címen az államfő mellett vannak akkreditálva.

A Mladá Fronta Dnes című lap az ügy kapcsán Svobodát is bírálja, mert szerinte döntésével maga is csak zavart okozott a cseh diplomáciai berkekben. Prága egyébként utasította Jelínkovát, hogy levélben kérjen hivatalos bocsánatot a német külügyminisztériumtól, munkájában pedig a valóságnak megfelelő tanácsos-nagykövet címet használja. A külügyminisztérium ugyanakkor közölte: ha a diplomata asszony betartja a szabályokat, az ügynek nem lesz következménye.