Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Utcai harcok cseh szélsőségesek és rendőrök között

2008.11.18. 11:14
A "cigányterror" ellen akart tiltakozni több száz szélsőséges a csehországi Litvínov romanegyedében. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, több autó kiégett, sokan megsérültek.

Több mint egy tucat ember sérült meg azokban az utcai összecsapásokban, amelyek az észak-csehországi Litvínovban robbantak ki hétfőn délután azt követően, hogy a rendőrök megakadályozták több száz jobboldali szélsőséges behatolását a romák lakta városnegyedbe.

000T TRPar2271596

A sérültek között hét rendőr is van. Kéttucatnyi tüntetőt - akik között számos szlovák állampolgár is volt - a rendőrök őrizetbe vettek, és várható, hogy több személy ellen büntetőeljárás indul - közölte a rendőrségi szóvivő.

A radikálisok, többségükben a szélsőjobboldali Munkáspárt hívei, tiltakozni kívántak az ellen, hogy a kormányzat állítólag jogtalan előnyökben részesíti a romákat a többségi lakossággal szemben. A munkáspártiak ugyanakkor tiltakozni kívántak a helyi "cigányterror ellen" is.

A Munkáspárt "nemzeti gárdája" október elején több mint egy tucat aktivistát menesztett a város romák lakta negyedébe, hogy megvédje a helyi cseheket a "fekete rasszisták" garázdálkodásától. A "gárdistákat" a romák akkor nem engedték be a városba, elkergették őket. A szélsőségesek most ezt a "megfutamítást" is szerették volna megtorolni.

A tüntetők felgyújtottak néhány gépkocsit - köztük egy rendőrautót -, Molotov-koktélokkal és kockakövekkel támadták a rendőröket, akik vízágyút és könnygázgránátokat is bevetettek.

"Veszélyben van a Cseh Köztársaság jövője. Az ország szemét hely lett, ahol a világ minden tájáról érkezők akadály nélkül letelepedhetnek" - jelentette ki az összecsapásokat megelőző nagygyűlésen Tomás Vandas, a Munkáspárt elnöke.

Vandas és más szónokok is élesen bírálták a kormányt, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a kabinet a cseheket oktatja arra, miként kell a romákkal együtt élni ahelyett, hogy "civilizációra tanítaná a cigányokat".

000T TRPar2271555

A mintegy 500-600 szélsőséges a nagygyűlés után a litvínovi Janov városnegyedbe indult, de a rendőrség minden oda vezető utat lezárt. A szélsőségesek ezután kisebb csoportokban próbáltak meg bejutni a lakótelepre, sikertelenül. Ekkor robbantak ki az utcai harcok. A Janovban időközben összegyűlt, botokkal, láncokkal, késekkel "felfegyverzett" mintegy 300-400 romát a rendőrök szintén körülvették, és nem engedték a szélsőségesek közelébe.

A többnyire romák lakta litvínovi Janov lakótelepen már hosszú ideje nagyon kritikus a helyzet, virágzik a drogkereskedelem és a prostitúció. A lakosok többsége munkanélküli és szociális segélyekből tartja fenn magát. A roma és a többségi lakosság közti konfliktusok mindennaposak.

Ivan Langer belügyminiszter az események kapcsán megerősítette: javasolni fogja az illetékeseknek a Munkáspárt betiltását.

A legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes szerint a rendszerváltás óta ez volt a legnagyobb összecsapás a jobboldali szélsőségesek és a rendőrség között.

A baloldali Právo című lap szerint a mintegy 700 fős tüntető csoport tagjai olyan jelszavakat skandáltak, mint például "A nemzet mindenek felett!" vagy "Csehország a cseheké!".

A cseh sajtó úgy véli: minden bizonnyal jóval többen sérültek meg, mert az összecsapások nagyon hevesek voltak.

A csehországi neonácik hétfői romaellenes megmozdulásán részt vett annak a szlovák szélsőséges mozgalomnak a volt vezetője is. A Szlovák Testvériséget 2006-ban pártként már felszámolták. A pozsonyi belügyminisztérium a múlt héten, néhány nappal Robert Fico szlovák kormányfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombati révkomáromi (Komárno) tárgyalása előtt a hasonló nevű polgári társulást is betiltotta. Fico szombaton Révkomáromban éppen ennek a szervezetnek a feloszlatásával példálózott, amikor azt mondta: Pozsony erélyesen lép fel a szélsőségesekkel szemben.