Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A csehek is készülnek az uniós népszavazásra

2002.09.23. 08:12
A csatlakozó országok közül utolsóként, hamarosan a cseheknél is megszületik a referendum-törvény, így nem lesz akadálya annak, hogy az ország népszavazással dönthessen az EU-csatlakozásról.
A cseh szenátus a múlt héten egyhangúlag fogadta el a népszavazási törvénytervezetet. Ha a jogszabályt a képviselőház törvényerőre emeli, akkor lehetővé válik, hogy a cseh polgárok referendumon döntsék el: csatlakozni kívánnak az Európai Unióhoz vagy sem.

Visegrád kötelez

Csehország az egyetlen EU-tagjelölt, amelynek még nincs referendum-törvénye. A csatlakozás ügyében nem "kötelező" az összes szavazópolgár véleményét kikérni, legalábbis az EU ezt nem igényli. (Ha a parlament nem fogadná el a most beterjesztett jogszabályt, akkor az EU csatlakozásról magának a törvényhozó testületnek kell döntenie.) A visegrádi négyek azonban abban egyeztek meg, hogy országuk EU csatlakozásáról a polgárokat is megkérdezik.

A törvényjavaslat szerint a csatlakozási egyezmény aláírása után harminc napon belül ki kell írni a népszavazást, így azt három hónapon belül meg is szervezhetik.

Csak 42 százalékos a támogatottság

A közvélemény-kutatások alapján Csehországban relatíve alacsony a csatlakozást pártolók tábora: 42 százalékuk támogatja az EU tagságot, 17 százalékuk kifejezetten ellenzi. Ha a népszavazáson a csehek elvetnék a csatlakozást, akkor új referendumot leghamarabb két év múlva tarthatnak, hacsak nem változnak meg időközben a csatlakozás feltételei.

Egyes információk szerint a cseh vezetés szeretné, ha országa csak a magyar referendumot követően nyilvánítana véleményt, abban bízik ugyanis, hogy egy látványos magyar népszavazási siker meggyőzné a még ingadozó cseh állampolgárokat az EU-tagság szükségességéről.