Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elégedettség és kritika Csehországban

2002.12.14. 22:19
A cseh miniszterelnök elégedett, és kiemelte kedvező mezőgazdasági megállapodásokat, az ellenzék azonban nem lelkesedik a kialkudott csatlakozási feltételekért.
Elégedett az Európai Unió koppenhágai csúcsértekezletének eredményével a cseh kormányfő. Míg Vladimír Spidla úgy véli, hogy Prágának sikerült kedvező csatlakozási feltételeket kiharcolnia, az ellenzék szerint nincs minek örülni. - Meggyőződésem, hogy a pozitívumok messze meghaladják a negatívumokat, tehát azt, amit nem sikerült keresztülvinnünk - jelentette ki a kormányfő abban az interjúban, amelyet szombaton este adott a közszolgálati Cseh Televíziónak. - A tárgyalások rendkívül kemények voltak, senki semmit sem kapott ajándékba - ismerte el Spidla.

A cseh küldöttség pénteken Koppenhágában - így tartják számon Prágában - utolsóként zárta le a csatlakozási tárgyalásokat, több követelését érvényesítette, s Prága végül is 183 millió euróval kap többet Brüsszeltől, mint azt az EU eredetileg javasolta.

Spidla visszautasította a cseh mezőgazdasági termelők bírálatát, akik szerint Koppenhága a cseh agrárium számára "fekete péntekként" íródik be a történelembe. - Ez nem reális. A cseh mezőgazdasági termelők igen jó színvonalúak, de az uniós támogatások nélkül tönkremennének, mert nem lennének versenyképesek a piacon. Most az uniós gazdák támogatásának 55 százalékát fogják kapni az első évben is, ami komoly versenytárssá teszi őket - szögezte le a kormányfő.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a jövő év júniusára tervezett népszavazáson a cseh lakosság többsége támogatni fogja az ország uniós csatlakozását. A két ellenzéki párt viszont kevésbé tartja kedvezőnek a Koppenhágában elért eredményt. - Nincs minek örülni, mert okosabb tárgyalási taktikával ennél jobb eredményt is el lehetett volna érni - jelentette ki Václav Klaus volt kormányfő és képviselőházi elnök, aki szerint Brüsszel nem kezelte egyenrangúként a jelölteket. Miroslav Ransdorf, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke óvatosságra intett. - Az eredmény se nem jó, se nem rossz. Ez van. Most az a nagy kérdés, hogy ezzel az alappal hogyan tudunk majd élni. S ez az unió jelenlegi helyzetében nem lesz könnyű - nyilatkozta Ransdorf.