Ágnes
-1 °C
2 °C

Jobboldali siker a cseh helyhatósági és szenátusi választáson

2006.10.22. 13:06
A Polgári Demokratikus Párt nagy sikerét hozta a hét végi helyhatósági és részleges szenátusi választás Csehországban. Prágának most először lesz egyszínű, jobboldali vezetése.

A Cseh Statisztikai Hivatal által vasárnap nyilvánosságra hozott adatok szerint a parlamenti pártok közül a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kapta a legtöbb szavazatot és a pártok között övé a legtöbb önkormányzati képviselői mandátum is.

A szavazatokat tekintve a második helyen a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), míg a harmadikon a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) áll. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) a negyedik.

Erősödött az ODS a nagyvárosokban

Más a helyzet, ami az összes önkormányzati mandátum megoszlását illeti. A mandátumok 60 százalékát végül is különféle helyi szövetségek, függetlenek szerezték meg. A polgári demokratáké a önkormányzati képviselői mandátumok több mint 11 százaléka. A kereszténydemokraták kapják a mandátumok nyolc, míg a szociáldemokraták és a kommunisták hét-hét százalékát.

Az ODS megerősítette pozícióit a nagyvárosokban, s vezető pozícióra tett szert Prágában, Brünnben, Ostravában és Pilzenben. Prágában, ahol eddig az ODS-CSSD nagykoalíció volt "kormányzati" pozícióban, ezentúl a polgári demokratáknak több mint ötven százalékos többségük van, tehát egyedül is kormányképesek. A cseh fővárosnak most első ízben lesz egyszínű, jobboldali vezetése.

Jobboldali többség a felsőházban?

A részleges szenátusi választás első fordulójában a polgári demokraták taroltak. A végleges eredmények szerint az ODS jelöltje 26 körzetben jutott tovább, ami messze a legjobb eredmény.

Ha a párt 22 szenátori mandátumot szerezne, akkor a felsőházban alkotmányos többségre tenne szert, míg 14 mandátum esetén egyszerű többsége lenne a 81 tagú parlamenti felsőházban. A testület egyharmada, tehát 27 mandátum, kétévente újul meg.

A részleges szenátusi választás második, döntő fordulóját egy hét múlva pénteken és szombaton tartják. Helyi megfigyelők szerint várható, hogy az ODS megismétli az első fordulóban elért sikerét.