Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bizalmat kapott a cseh kormányfő

2005.03.05. 16:57
Stanislav Gross, cseh miniszterelnök szombaton bizalmat kapott a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőségétől, hogy továbbra is maradjon a kormány élén.
Az eredetileg szombat estére tervezett bizalmi szavazást mintegy két órás vita után már délben megtartották, s a központi bizottság rendkívüli ülésén Prágában a jelen lévő 134 tag közül 102 támogatásáról biztosította a miniszterelnököt. Ellene 27-en szavaztak, míg öten tartózkodtak. "A Cseh Szociáldemokrata Párt számára ezzel a koalíciós válság lezárult" állapította meg a pártvezetés.

Gross már az ülés kezdetén elmondott beszédében bejelentette: önként nem mond le hivataláról, s egyben bocsánatot kért azért, hogy a családi pénzügyei miatt kirobbant botrányban, amely kormányválsággá fajult, a helyzet nyomása alatt nem mindig nyilatkozott elég körültekintően.

A kormányfő lemondását a középső koalíciós partner, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) követelte. A kereszténydemokraták szerint Grossnak nem sikerült hitelesen tisztáznia, honnan volt 1999-ben pénze egy prágai luxuslakásra, s felesége vállalkozásai is állítólag zavarosak.

"Nem engedek a nyomásnak, amely a sikeres kormány bukását eredményezné. Sem én, sem a feleségem nem sértettünk meg semmiféle törvényt" - jelentette ki Gross. "Ha lemondanék, azt egyfajta bűnbeismerésnek lehetne felfogni. Ez nem lenne igaz" - jegyezte meg a kormányfő pártelnök.

Ugyanakkor elismerte, hogy a rá nehezedő nyomás miatt olykor megfontolatlanul, nem elég körültekintően nyilatkozott, s ezért az érintettek, s a közvélemény elnézését kérte. Megerősítette, hogy miniszterelnöki megbízatása idejére felesége abbahagyja vállalkozásait.

Gross leszögezte, hogy aláveti magát a pártvezetés döntésének. Ha bizalmat szavaz neki, akkor marad a tisztségében, ha pedig nem, akkor átengedi a helyét a párt egy másik képviselőjének. Megfigyelők már előre jelezték, hogy a párt többsége valószínűleg kitart Gross mellett.

A kereszténydemokraták a csütörtöki koalíciós találkozón részben visszakoztak, s megállapodás született, hogy a CSSD húsvéti országos tisztújító kongresszusáig nem fogják Gross távozását követelni, s a szociáldemokratákra bízzák a helyzet megoldását.

Gross kijelentette, hogy ha a KDU-CSL húsvét után nem fogadná el, hogy továbbra is ő marad a kormány élén, akkor kisebbségi kabinetet alakít, s egyben kezdeményezni fogja az előrehozott választást. A pártelnöki tisztségért ketten kívánnak indulni: Stanislav Gross, valamint Zdenek Skromach kormányfő-helyettes pártalelnök.

Václav Klaus államfő csalódását fejezte ki a megállapodás felett, s úgy vélte, hogy ez csak a problémák elodázását jelenti, s nem oldja meg a gondokat. Gross hangsúlyozta, hogy akcióképesnek tartja a hármas koalíció kormányát, s a következő időszak legfontosabb feladatainak az egészségügyi reformot, valamint az európai alkotmány elfogadását nevezte.