Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Csehországban bujkált az al-Kaida terroristája

2003.11.06. 13:13
Fél évig bujkált Csehországban az al-Kaida egyik terroristája. A férfi egy pénzváltóban dolgozott feltűnés nélkül. A titkosszolgálat nem lát okot az aggodalomra.
Mintegy fél évig Csehországban élt és tevékenykedett az al-Kaida terrorista szervezet egy tagja - írja csütörtöki kiadásában a Mladá Fronta Dnes című prágai lap. A terrorista egy pénzváltóban dolgozott - mondta a lapnak Frantisek Bublan, a cseh hírszerzés igazgatója.

Pénzt keresett

Bublan megerősítette azokat a német hírszerzéstől származó információkat, amelyek a héten Düsseldorfban hangzottak el egy 27 éves jordániai terrorista elleni perben. A férfi beismerte, hogy zsidó célpontok ellen tervezett merényleteket Berlinben és Düsseldorfban.

"Itt volt, pénzt keresett, majd továbbállt. Ezek az emberek így vándorolnak egész Európában. Pénzt keresnek megélhetésükhöz, majd máshová irányítják őket" - magyarázta a helyzetet Bublan. Konkrétumot azonban nem kívánt közölni.

Biztonsági intézkedésekre nincs szükség

A hírszerzés megpróbál részletesebb információkat szerezni a terroristáról, valamint csehországi tevékenységéről. Az újság szerint mind a düsseldorfi vádlott, mind a korábban Prágában dolgozó arab férfi konkrétan a Tauhid terrorista szervezet tagjai voltak, amely szorosan kapcsolódik a sokkal ismertebb al-Kaida hálózatához.

"A Biztonsági Információs Szolgálatnak nincs tudomása nemzetközi terrorista szervezetek csehországi tevékenységéről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem bujkálhatna az országban időnként egy-egy terrorista" - nyilatkozta Jan Subr, a titkosszolgálatok szóvivője. Újabb biztonsági intézkedésekre azonban véleménye szerint nincs szükség.