Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Letartóztatták a volt cseh kormányfő kabinetfőnökét

2006.10.11. 12:14
Korrupció gyanújával a cseh rendőrség kedden este letartóztatta Zdenek Dolezelt, Stanislav Gross volt szociáldemokrata miniszterelnök egykori kabinetfőnökét. Dolezelt és két társát azzal gyanúsítják, hogy egy EU-s projekten mintegy 30 millió koronát csaltak.

Kedden letartóztatták a volt cseh szociáldemokrata miniszterelnök egykori kabinetfőnökét Zdenek Dolezelt. A korrupciós ügyben a rendőrség egy szociáldemokrata polgármestert és egy mezőgazdasági minisztériumi hivatalnokot is letartóztatott.

Egy pályázaton az Európai Unió és az állami költségvetés nagyobb összegű pénzt folyósított a Budisovi kastély felújítására. Szakértői vélemények szerint azonban a felújítás a valóságban jóval kevesebbe került, mint amennyi pénzzel az érintettek hivatalosan elszámoltak. A mintegy 30 millió koronás (kb 285 millió forint) különbözet így az pályázók magánzsebébe került.

Dolozel a vegyiparban is kavart

A cseh jobboldali politikusok és média szerint az ügy újabb bizonyítéka a szociáldemokrata kormányok alatti állítólag virágzó korrupciónak.

Jirí Paroubek volt kormányfő, akinek Dolezel egy ideig szintén kabinetfőnöke volt, szerdán a szociáldemokrata párt nevében azonnal elítélte a korrupciós ügyet, elhatárolódott az elkövetőktől. Emlékeztetett arra, hogy Dolezelt egy tavalyi affér után azonnal menesztették és a pártból is kizárták.

Az említett tavalyi botrány az Unipetrol cseh vegyipari holding magánosításával van összefüggésben. A Nova kereskedelmi televízió által nyilvánosságra hozott felvételen Dolezel egy lengyel lobbistával tárgyalt, s úgy tűnik, pénzt kért azért, hogy bizonyos körök elősegítenék, hogy az Unipetrol a lengyel PKN Orlen kezébe kerüljön.

Elhallgatások és lehallgatások

A cseh hatóságok szerint az Unipetrol eladása a PKN Orlennek rendben volt, Lengyelországban azonban az ügyészség és egy parlamenti bizottság vizsgálja privatizációt.

Csehországban más ügyek is borzolták a kedélyeket. A júniusban tartott parlamenti választások előtt közvetlenül a rendőrség egy vezetője, Jan Kubice pedofíliával és két gyilkosság felderítésének akadályozásával vádolta meg Paroubeket. Az akkor még ellenzéki ODS vezetője, Topolánek ennél is tovább ment, alvilági kapcsolatokkal tetőzte a hivatalban lévő miniszterelnök ellen szóló vádakat.

Topoláneket egyébként a rendőrség lehallgatta. A telefonbeszélgetésben az ellenzéki vezető arról tárgyalt, hogy miként lehetne két pártbéli társát tisztázni az ellenük szóló vádak alól, melyek arról szóltak, hogy az ellenzék oldalára pénzt ígérve akartak átcsábítani kormányzati embereket.

Langer azt állította, hogy Paroubek kormánya törvénytelenül hallgattatott le 20 politikust és újságírót, a képviselőházat, a belügyminisztériumot, a cseh közszolgálati rádiót, valamint több magánszemélyt. A volt miniszterelnök azonban nem ismerte el a vádakat, sőt teljesen alaptalannak tartotta azokat, szerinte a vádaskodás célja az ellenzék lejáratása.