Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Két tisztségért csak egy fizetés?

2004.09.15. 10:56
Ha az érdekek egybeesését kizáró törvényt módosító új javaslatot a cseh parlament megszavazza, akkor a képviselők és a szenátorok abba a jogi helyzetbe kerülnek, amely már évek óta érvényes a miniszteri tisztséget betöltő személyekre, azaz nem kaphatnak két fizetést a párhuzamosan betöltött közéleti tisztségükért.
Nem kizárt, hogy a jövőben csak egy fizetésért fognak dolgozni azok a cseh parlamenti képviselők és szenátorok, akik egyben polgármesteri tisztséget is viselnek. Az érdekek egybeesését kizáró törvény módosítását a napokban kezdődő őszi ülésszakon tűzi napirendre a prágai képviselőház. A javaslat a kormányzó szociáldemokrata képviselőcsoport köréből származik.

"Nem ellenzem, hogy valaki két tisztséget viseljen egyszerre. Ezért azonban nem szabadna két fizetést kapnia" - nyilatkozta a Právo című lapnak Václav Votava szociáldemokrata képviselő, a módosítás egyik kezdeményezője. A javaslat előterjesztői ugyan kételkednek abban, hogy egy személy képes lenne két fontos és igényes közéleti tisztséget egy időben megfelelő szinten ellátni, de úgy vélik, "megtiltani ezt törvénnyel nem lehet".

Felelősen és jól

Ha az érdekek egybeesését kizáró törvény ezen módosítását a parlament megszavazza, akkor a képviselők és a szenátorok abba a jogi helyzetbe kerülnek, amely már évek óta érvényes a miniszteri tisztséget betöltő személyekre. A hatályos cseh törvények szerint a miniszter megtarthatja ugyan képviselői vagy szenátori mandátumát, de fizetést csak a miniszterségért kap, parlamenti posztjáért nem.

A prágai sajtó szerint különösen a felsőházban, a szenátorok között számos olyan politikus van, aki egyben polgármester is. Ezért jelenleg két fizetés jár. A sajtó és a közvélemény ugyanakkor úgy véli, hogy az esetek döntő többségében nem lehet felelősen és jól ellátni két nagyon igényes közéleti tisztséget, és az érintettek akarva-akaratlanul egyik funkciójukat csak formálisan tudják teljesíteni.

Pro és kontra

"Egyetértek a javaslattal, meggyőződésem, hogy helyes" - mondta Jirí Liska ellenzéki, polgári demokrata szenátor, aki parlamenti mandátuma miatt végül is lemondott korábban sikeres polgármesteri hivataláról. "Ha valaki két széken akar ülni, ám tegye. De csak egy fizetésért. Én a polgármesteri funkciót nem pénzért csinálom" - hangsúlyozta Rostislav Harazín, aki szenátori mandátuma mellett egy kisebb falu kommunista polgármestere is.

Más, jelenleg kisebbségben lévő vélemények szerint azonban a két közéleti tisztség jól összeegyeztethető, és kiegészíti egymást. Az alapvető érv ebben az esetben az, hogy a "nagypolitika" így össze van kapcsolva "a mindennapok problémáival". "Észrevettem, hogy azon kollégáim, akik lemondtak polgármesteri tisztségükről, gyorsan elveszítették kapcsolatukat a reális élettel. Ezért én a módosítást nem fogom támogatni" - fejtette ki véleményét Jaroslav Doubrava kommunista párti szenátor-polgármester.  • Vennék
  • Hírek