Zoltán
-4 °C
9 °C

Halálbüntetést akarnak a csehek

2008.06.14. 14:02
Háromból ketten a halálbüntetés visszaállítását tartanák jó megoldásnak, az utóbbi évek súlyos bűncselekményei után Csehországban. Csehszlovákia felbomlása óta az életfogytiglan a legsúlyosabb büntetés, a politikai elit egyelőre nem tervezi ennek megváltoztatását.

Visszaállítaná a halálbüntetést a cseh lakosság kétharmada, derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában. A CVVM közvélemény-kutató intézet által májusban készített felmérésben részt vevők egyharmada ellenzi a halálbüntetés újbóli bevezetését, míg hat százalék úgy nyilatkozott, hogy a téma nem érdekli, illetve nincs róla egyértelmű véleménye.

A kilencvenes évek közepétől rendszeresen készített felmérésekben eddig minden alkalommal több mint ötven százalékos volt azok aránya, akik visszaállítanák az 1990-ben eltörölt halálbüntetést. Az ellenzők száma ugyan folyamatosan, de nagyon mérsékelten - évente egy-két százalékkal - emelkedik. Míg 1994-ben 13 százalék ellenezte a halálbüntetést, addig ma már 33 százalék.

A felmérésből az is kiderült, hogy a baloldali szavazók - a szociáldemokrata, valamint a kommunista párt hívei - jóval nagyobb mértékben támogatják a halálbüntetés visszaállítását, mint a jobboldali pártok szavazói. A megkérdezett kommunista szavazók körében például 43 százalék állította, hogy egyértelműen a halálbüntetés mellett van, míg a polgári demokraták körében ez az arány 25 százalékos volt.

Az egykori Csehszlovákiában, amelyből 1993-ban jött létre a két önálló állam Csehország és Szlovákia, 1990-ig volt érvényben a halálbüntetés. A hetvenes és a nyolcvanas években azonban csak nagyon súlyos bűncselekmények elkövetésénél alkalmazták néhány esetben. Az utolsó politikai indíttatású halálbüntetést 1960-ban hajtották végre.

Az utóbbi években több súlyos bűncselekmény elkövetése után a cseh sajtóban újra és újra fellángolt a vita a halálbüntetés esetleges újbóli bevezetéséről. A politikai elit pártállásra való tekintet nélkül azonban nem támogatja az elképzelést. Jelenleg a legsúlyosabb büntetés az életfogytiglani szabadságvesztés. A csehországi börtönökben jelenleg huszonheten töltik életfogytiglani büntetésüket.