Rebellis híradó a cseh tévében

2001.01.10. 11:57
Kisebb győzelmet értek el a cseh tévések kedden éjjel, mikor a hírszerkesztőség vezetője ismertette: ezentúl a rebellis újságírók által készített híradókat fogják sugározni. A tévét elhagyták Jirí Hodac biztonsági emberei is. A parlament pénteki rendkívüli ülésén a tévétanács és az új vezérigazgató leváltását tervezi, előtte azonban csütörtökön nagyszabású tüntetés várható Prágában.
"Ne nyisd ki az ablakot, mert a bűz a hírszobába jut!" - áll a cseh tévé hírszobájának egyik ajtójára függesztett papíron. A hírszoba mellett lévő két kisebb hangrögzítő szobákat ideiglenes mellékhelyiséggé alakították a Jirí Hodac vezérigazgató kinevezése ellen tiltakozók, a mikrofontartókról pedig toalettpapír-rolók lógnak le.

Amikor a biztonsági szolgálat emberei lezárták az illemhelyiség felé vezető folyosókat, a rebellis szerkesztőknek hordozható vécéket küldtek. De nem csupán a hangszobákat alakították át: a dohányzóhelyiségeket ebédlőkké változtatták, az ablakokon pedig hatalmas papírokon ,,DIKY" (Köszönjük) felirat olvasható.

Nincsenek biztonsági emberek, visszatérnek a híradók

Az áldatlan állapotnak hamarosan vége lehet. A Népszabadság tudósítója szerint Martin Schmarz, a tiltakozó tévések szóvivője ismertette, hogy kedd éjféltől Jirí Hodác biztonsági emberei megszüntették a vezérlőterem őrzését. Ugyanakkor Jana Bobosíková, a hírszerkesztőség Jirí Hodac által kinevezett új vezetője, a kedd éjszakai híradó után bejelentette, hogy az ő munkatársai ezentúl nem készítenek híradókat, így a ,,törvényes közszolgálati televízió" azokat a hírműsorokat fogja sugározni, amelyeket az új igazgató kinevezését elutasító alkalmazottak állítanak össze.

A televízió így az éjszaka óta már a régi szerkesztők által készített híradókat sugározza. A Cseh Televízió képernyőjéről ezzel a döntéssel eltűntek a műsorokat rendszeresen megszakító feliratok, amelyek szerint ,,az illetéktelen személyek által készített hírműsorok illegálisak", s ezért a televízió nem sugározhatja őket, illetve hogy a vezérigazgató a hatóságok beavatkozását kéri a törvényes rend visszaállítása érdekében.

Csütörtökön tüntetnek Prágában

Miután a cseh tévé tanácsa nem volt hajlandó Jirí Hodac vezérigazgatót lemondatni, a parlament pénteki újabb sürgősségi ülésén a televíziós tanács és a vezérigazgató leváltásáról fog tárgyalni. A rebellis televíziósok népszerűsége mit sem csökkent: a csütörtökre tervezett tüntetésre több tízezer részvevőt várnak. A Népszabadság információi szerint a jelenlegi válság miatt már legalább húszmillió cseh korona - hozzávetőleg száznegyvenmillió forintnyi - kár érte a közszolgálati tévét, s az összeg napról napra növekszik.  • Hírek
  • Hírek