Klaudia
-3 °C
3 °C

Lemondott a cseh tévé igazgatója

2001.01.11. 17:07
Egészségügyi okokra hivatkozva csütörtökön lemondott Jirí Hodac, a cseh közszolgálati televízió decemberben kinevezett vezérigazgatója. A csütörtök estére tervezett prágai tüntetés ennek ellenére nem maradt el.
Egészségügyi okokra hivatkozva csütörtökön bejelentette lemondását Jirí Hodac, a cseh közszolgálati televízió decemberben kinevezett vezérigazgatója. Közleménye szerint ,,bele kell törődnöm, hogy jelenleg képtelen vagyok betölteni azt a tisztséget, melyre törvényesen megválasztottak".

Hodacot múlt csütörtökön szállították kórházba, miután előző éjjel több százezren tüntettek a Vencel téren lemondását követelve. Az orvosok nem ismertették az okot, a találgatások szívinfarktusról, illetve kimerültségről szóltak.

Százötvenezren tüntetnek Prágában

Prágában csütörtök estére a vezérigazgató lemondása ellenére újabb nagyszabású tüntetést szerveztek a rebellis tévések támogatására. A TV2 helyszíni tudósítója szerint a Vencel téren százötvenezren gyűltek össze, lényegesen többen, mint egy héttel ezelőtt. A tömeg azt szeretné elérni, hogy azok az igazgatók, akiket Hodac nevezett ki, ugyancsak távozzanak posztjukról. A cseh tévében a "tisztogatás" veszélye tehát korántsem ért véget. Arról, hogy ki lesz Hodac utódja, egyelőre még semmit sem tudni.

A tévé függetlenségét féltették a tiltakozók

A cseh híradósok egy csoportja december 24-én kezdték el tiltakozó akciójukat, elbarikádozva magukat a cseh közszolgálati tévé hírszerkesztőségében. Az alkalmazottak ily módon tiltakoztak az új vezérigazgató, Jirí Hodac megválasztása ellen; szerintük a volt BBC-s újságíró az ex-miniszterelnök Vaclav Klaus Polgári Demokratikus Párt érdekeinek kívánja a közszolgálati televíziót alárendelni.

A rebellis híradósok folyamatosan szerkesztették hírműsorukat, és miután a közszolgálati tévé megtagadta azok műsorra tűzését, illetve elfeketített képernyővel szabotálta azokat, a kábeltévék és az internet segítségével juttatták el azokat a nézőkhöz. Prága lakosainak szimpátiáját is megnyerték: ezt a folyamatos utcai tüntetések jelezték.

Miután Hodac nem volt hajlandó önszántából lemondani, a cseh parlament különleges ülésen tárgyalta a kérdést, és felszólította Hodacot a lemondásra. A vezérigazgató a parlament felkérésére sem mondott le, mi több, az őt támogató cseh televíziós tanács sem tárgyalt a lemondatásáról. A parlament péntekre újabb rendkívüli ülést hívott össze, ahol a cseh tévés tanács feloszlatásáról határoztak volna.