Lemondatják a cseh tévé vezérigazgatóját?

2001.01.08. 12:30
Hétfőn ülésezik a Cseh Televíziós Tanács, amit a parlament Jirí Hodac vezérigazgató lemondatására kért fel pénteki tanácskozása után. Ha a tanács nem mondatja le az igazgatót, akkor törvénymódosítással a parlament rendezi a tévések helyzetét.
Hétfőn ül össze a Cseh Televíziós Tanács Jirí Hodac vezérigazgató sorsáról dönteni. A cseh parlament pénteki 14 órás, maratoni ülése után önkéntes lemondásra szólította fel a tévé vezérigazgatóját, miután nem áll hatalmában közvetlenül leváltani őt. Hodac azonban vasárnap este jelezte: nem kíván lemondani tisztségéről. Sőt, hétfőn - kórházi kezelésének befejeztével - dolgozni megy. Így az ügy a Cseh Televíziós Tanácshoz került, a parlament azonban e testület felett sem gyakorol közvetlen hatalmat.

Nem valószínű, hogy lemondatják Hodacot

A BBC-nek nyilatkozó Miroslav Mares, a tanács elnöke szerint azonban kevéssé valószínű, hogy az a testület, mely 2000 decemberében jóváhagyta Hodac kinevezését, hétfői ülésén lemondatását kérné.

Ebben az esetben bonyolultabb megoldáshoz folyamodnak. A parlament gyorsított formában változtatná a közszolgálati televízió vezérigazgatójának kinevezéséről szóló törvényt. A kormány által már elfogadott javaslat értelmében a Cseh Televízió Tanácsának tagjait ezentúl nem a politikai pártok javaslata alapján fogja a képviselőház megválasztani. A jövőben a tagok egyharmadát a képviselőház, egyharmadát a szenátus, egyharmadát pedig az államfő jelölné a tanácsba, mégpedig a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és civil szervezetek javaslatai alapján. Azonban gyorsított formában is több hétre lenne szükség a törvény módosításához.

A televíziósok tiltakozása töretlen: vasárnap délután és este mintegy 10-15 ezer ember hallgatta a televízió prágai központja előtti téren ismert cseh művészek által tartott szolidaritási koncertet.

Klaus: mesterségesen kiváltott konfliktus

Vacláv Klaus, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke szerint a Cseh Televízióban kirobbant konfliktus ,,valójában mesterségesen kiváltott politikai konfliktus, amely mögött Václav Havel köre és a négyes koalíció emberei állnak" - nyilatkozta egy vasárnapi vitaműsorban a politikus. Szerinte ezek a körök a televíziós konfliktust azért gerjesztették, hogy "ismét éket verjenek a Polgári Demokratikus Párt és elsősorban a Szabadság Unió közé" - hangsúlyozta Klaus. A Szabadság Unió elnökhelyettese, Hana Marvanová a vitaműsorban elhatárolódott Klaus véleményétől, tisztességtelen támadásnak nevezve azt.  • Hírek
  • Hírek