Piroska
-2 °C
5 °C

Lemondott a cseh kormány

2006.08.16. 16:44
Václav Klaus a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét, Miroslav Topoláneket nevezte ki kormányfővé. A Jirí Paroubek vezette hárompárti kormány a június elején veszítette el legitimitását, miután a képviselőházi választást az addig ellenzékben lévő Polgári Demokratikus Párt nyerte.

Lemondott szerdán délután a Jirí Paroubek vezette cseh hárompárti balközép kormány. Václav Klaus államfő a lemondást elfogadta, majd Miroslav Topoláneket, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezte ki kormányfőnek bízta meg az új kabinet megalakításával. Az államfő felkérte Paroubeket, hogy kormánya az új kabinet hivatalba lépéséig ügyvezető kormányként lássa el feladatait.

A cseh alkotmány szerint a választást követően a kormánynak azután kell benyújtania lemondását, hogy megalakul az új működőképes parlament. A képviselőház alakuló ülése kedden fejeződött be, miután a törvényhozóknak az ideiglenes házelnök és az elnökhelyettesek hétfői megválasztása után sikerült megállapodniuk a bizottságok összetételéről is. A képviselőház ülése azért húzódott el ennyire a júniusi választásokat követően, mert a 200 tagú testületben a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van.

"Folytatódnia kell

Paroubek délutáni sajtóértekezletén pozitívan értékelte kormánya munkáját, de megjegyezte, hogy az idő rövidsége miatt - a kabinet 16 hónapig volt hivatalában - alapvető reformlépéseket nem sikerült megvalósítania. "Erőteljesen növekvő pályára állítottuk a gazdaságot, emeltük az átlagbéreket, csökkentettük a munkanélküliséget, megoldottuk az egészségügy néhány gondját és emeltük az egyetemisták számát. Meggyőződésem, hogy ennek folytatódnia kell" - szögezte le a távozó kormányfő.

Topolánek szerdán reggel egy prágai kereskedelmi rádiónak úgy nyilatkozott, hogy kisebbségi kormányt tervez, amelyet mintegy két-három hét alatt szeretne tető alá hozni. A kommunistákon kívül minden demokratikus pártot meg kíván szólítani az együttműködés ügyében. Ha az államfő kinevezi a kormányt, akkor a miniszterelnöknek attól kezdve 30 napja lesz arra, hogy kabinetje számára bizalmat kérjen a képviselőháztól.

Előrehozott választás

A polgári demokrata kisebbségi kormány támogatásáról, vagy megtűréséről Topolánek a szociáldemokratákkal folytat tárgyalásokat. A szociáldemokraták bizonyos feltételek mellett hajlandóak támogatni a polgári demokrata kormányt, de azt mérlegelik, hogy az legfeljebb két évig maradna hivatalban, aztán új parlamenti választásokat tartanának.

Jirí Paroubek távozó kormányfő és szociáldemokrata pártelnök a közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: támogatásunk legfeljebb a jövő évi költségvetés végleges elfogadásáig tarthat, aztán felülvizsgáljuk álláspontunkat. Zdenek Skromach pártalelnök viszont úgy vélte, hogy a polgári demokratikus kisebbségi kormány támogatása két évre szólhatna. A feltételeket a felek írásos megállapodásban rögzítenék, hogy ellenőrizhetőek legyenek. Paroubek a Hradzsinból távozva úgy vélekedett, hogy a megállapodást akár már a jövő szerdán aláírhatják.

A polgári demokraták szerint azonban legalább hároméves mandátumra van szüksége az új kormánynak. Azzal érvelnek, hogy 2009-ben Csehország lesz fél évig az Európai Unió soros elnöke, s nem lenne szerencsés, ha közvetlenül ez előtt a dátum előtt kormányváltásra kerülne sor.

"Ha a szociáldemokraták számára a három év nem elfogadható, akkor inkább a jövő év tavaszára előre hozott parlamenti választást támogatjuk" - jegyezte meg Topolánek a rádióban.