Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Még nem alakult meg a cseh kormány

2002.06.30. 15:16
Nem sikerült véglegesíteni a kormányprogramot, ezért elhúzódik a koalíciós szerződés aláírása Csehországban. Vladimir Spidla, a kormányalakításra felkért szociáldemokrata miniszterelnök-jelölt kész akár kisebbségi kormány megalapítására is, amennyiben nem jön létre a minimális két fős többséget biztosító szerződés a Koalíció pártjával.
Nem sikerült véglegesítenie az új cseh kormány programjavaslatát a Cseh szociáldemokrata Pártnak és a jobboldali-liberális Koalíció vezetőinek, ezért elhúzódik a koalíciós szerződés aláírása. A húszoldalas dokumentum döntő részének szövegében nagyrészt megegyeztünk, nyitva maradt azonban 11 kérdés - nyilatkozta Vladimir Spidla miniszterelnök-jelölt.

Előbb teljesítenének

A két párt vezetői hétfőn tesznek újra kísérletet a kormányprogram elfogadására. A kormányprogram - melyen tizenhét szakértői csoport dolgozott a múlt héten - vitatott része a maastrichti kritériumok teljesítése a közkiadások terén. Nézeteltérések vannak még a korrupcióellenes program, a nyugdíj- és az adóreform terén is.

A szociáldemokraták 2008-ra, a Koalíció már 2006-ra teljesítené a közszféra kiadásainak hiányát a költségvetés három százalékában maximalizáló maastrichti megkötéseket. Mindkét oldalon megvan az akarat a további egyeztetésre és egy olyan európai elkötelezettségű kormány felállítására, amely határozottan felvenné a harcot a korrupcióval - mondta Hana Marvanová, a Koalíció egyik pártjának, a Szabadság Uniónak az elnöke.

Kisebbségi kabinet

Vladimir Spidla megismételte, hogy amennyiben a feleknek nem sikerülne megállapodniuk - amit ő szinte kizártnak tart - akkor a szociáldemokrácia egy kisebbségi kabinet felállításával próbálkozna - miként tette azt az elmúlt ciklusban Vaclav Klaus Polgári Demokrat Pártjának támogatásával. A CSSD és a Koalíció kormányának 101 képviselője lenne a 200 tagú képviselőházban. A szociáldemokratáknak 70, míg a koalíciósoknak 31 képviselőjük van az alsóházban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!