Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem alakult meg a cseh kormány

2002.06.30. 15:16
Nem sikerült véglegesíteni a kormányprogramot, ezért elhúzódik a koalíciós szerződés aláírása Csehországban. Vladimir Spidla, a kormányalakításra felkért szociáldemokrata miniszterelnök-jelölt kész akár kisebbségi kormány megalapítására is, amennyiben nem jön létre a minimális két fős többséget biztosító szerződés a Koalíció pártjával.
Nem sikerült véglegesítenie az új cseh kormány programjavaslatát a Cseh szociáldemokrata Pártnak és a jobboldali-liberális Koalíció vezetőinek, ezért elhúzódik a koalíciós szerződés aláírása. A húszoldalas dokumentum döntő részének szövegében nagyrészt megegyeztünk, nyitva maradt azonban 11 kérdés - nyilatkozta Vladimir Spidla miniszterelnök-jelölt.

Előbb teljesítenének

A két párt vezetői hétfőn tesznek újra kísérletet a kormányprogram elfogadására. A kormányprogram - melyen tizenhét szakértői csoport dolgozott a múlt héten - vitatott része a maastrichti kritériumok teljesítése a közkiadások terén. Nézeteltérések vannak még a korrupcióellenes program, a nyugdíj- és az adóreform terén is.

A szociáldemokraták 2008-ra, a Koalíció már 2006-ra teljesítené a közszféra kiadásainak hiányát a költségvetés három százalékában maximalizáló maastrichti megkötéseket. Mindkét oldalon megvan az akarat a további egyeztetésre és egy olyan európai elkötelezettségű kormány felállítására, amely határozottan felvenné a harcot a korrupcióval - mondta Hana Marvanová, a Koalíció egyik pártjának, a Szabadság Uniónak az elnöke.

Kisebbségi kabinet

Vladimir Spidla megismételte, hogy amennyiben a feleknek nem sikerülne megállapodniuk - amit ő szinte kizártnak tart - akkor a szociáldemokrácia egy kisebbségi kabinet felállításával próbálkozna - miként tette azt az elmúlt ciklusban Vaclav Klaus Polgári Demokrat Pártjának támogatásával. A CSSD és a Koalíció kormányának 101 képviselője lenne a 200 tagú képviselőházban. A szociáldemokratáknak 70, míg a koalíciósoknak 31 képviselőjük van az alsóházban.