Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bizalmi szavazáson bukott meg a cseh kormány

2006.10.03. 19:14
Nem kapott bizalmat kedden a cseh képviselőháztól a Mirek Topolánek vezette polgári demokratikus kisebbségi kormány. Az 1989-es rendszerváltás után ez az első eset, hogy egy cseh kormány nem kapott bizalmat a képviselőházban.

A név szerinti bizalmi szavazáson a 200 tagú parlamenti alsóház 199 tagja vett részt. Közülük 96-an igennel, 99-en nemmel szavaztak, míg négyen a szavazáskor elhagyták az üléstermet, ami a gyakorlatban tartózkodásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy a Topolánek-kormány nem szerezte meg a parlament bizalmát, s a hatályos törvények szerint be kell nyújtania lemondását.

Topolánek sem szavazott

A kabinetet a polgári demokraták 80, a kereszténydemokraták 10 és a zöldek 6 képviselője támogatta. Mirek Topolánek, kormányfő és pártelnök nem szavazott, mert egy szociáldemokrata képviselő asszony betegsége miatt nem vehetett részt az ülésen.

A cseh parlamentben ilyen esetben az a szokás, hogy az ellentábor egyik képviselője is tartózkodik a szavazástól, illetve kivonul az ülésteremből. Ezt tette most Topolánek. Rajta kívül három kereszténydemokrata képviselő, köztük Miroslav Kalousek, volt pártelnök sem szavazott. A szociáldemokraták és a kommunisták egységesen a kormány ellen szavaztak.

Az első eset 1989 óta

Mirek Topolánek a szavazás után bejelentette, hogy várhatóan a jövő héten szerdán benyújtja lemondását. "Bízom azonban abban, hogy az államfőtől újra én kapok kormányalakítási megbízatást" - mondta újságíróknak.

Jirí Paroubek volt kormányfő viszont úgy vélte, hogy a második kormányalakítási kísérlet őt, mint a választáson második helyen végzett párt elnökét illetné meg. Az 1989-es rendszerváltás után ez az első eset, hogy egy cseh kormány nem kapott bizalmat a képviselőházban.

Csehországnak így négy hónappal a júniusi képviselőházi választás után továbbra sincs kormánya. A kártya most Václav Klaus államfő kezébe került, akinek el kell döntenie, hogy kinek ad újabb kormányalakítási megbízatást. A cseh alkotmány szerint, ha három kormányalakítási kísérlet sikertelen, akkor az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választást kell kiírnia