A televíziós tanács nem menesztette Hodacot

2001.01.08. 21:40
A Cseh Televízió Tanácsa hétfői ülésén nem tartotta tiszteletben a képviselőház döntését, amely felszólította, hogy menessze Jirí Hodacot, a televízió új vezérigazgatóját. Hodac korábban szintén elutasította, hogy önként távozzon posztjáról, ahogy erre a parlament felszólította. A képviselőház pénteki rendkívüli ülésén elfogadott határozat szerint Hodac távozása alapfeltétele a legfontosabb közszolgálati médiumban kialakult súlyos válság megoldásának. Várható, hogy a tanács ezen álláspontja tovább bonyolítja az amúgy is igen feszült belpolitikai helyzetet Csehországban.
Jana Dedecková, aki a tanácsban a Polgári Demokratikus Pártot képviseli, kijelentette: a tanácsra súlyos politikai nyomás nehezedik annak érdekében, hogy menessze a vezérigazgatót. ,,Én ezt a politikai nyomást elfogadhatatlannak tartom, s nem vagyok hajlandó alávetni magam a képviselőház döntésének" - szögezte le Dedecková. Hasonló véleményt fogalmazott meg Miroslav Mares, a tanács elnöke is, aki szintén Klausékat képviseli a testületben. Mares szerint erkölcstelen akkor tárgyalni a vezérigazgató leváltásáról, amikor kórházban fekszik, s nem tud állást foglalni. A jelenleg nyolctagú tanács többségének véleménye alapján Hodac lemondása végül a napirendbe sem került be. Az ülés este nyolc órakor még tartott, de a kiszivárgott információk szerint nem valószínű, hogy a tanács változtat elutasító álláspontján.

Haragosak a képviselők

A tanács ezzel az álláspontjával, amely megegyezik a Václav Klaus vezette Polgári Demokratikus Párt véleményével, magára vonta a képviselők haragját. Több képviselő is úgy nyilatkozott, hogy az alsóház pénteki rendkívüli ülésén a tévétanács menesztése mellett foglal állást. A jelek szerint a tanács menesztését fogja támogatni a Szabadság Unió, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Cseh-és Morvaország Kommunista Pártja parlamenti frakciójának legtöbb képviselője. A pénteki rendkívüli képviselőházi ülés legfontosabb napirendi pontja a közszolgálati televízióról szóló törvény módosítása.

Hodacot kiengedték a kórházból

Jirí Hodacot hétfőn délután kiengedték a kórházból. A vezérigazgató csütörtökön reggel a kimerültségtől prágai lakásában elájult és azóta kórházban kezelték. Betegségéről hivatalos orvosi jelentést nem adtak ki. Hodac vasárnap este bejelentette, hogy a képviselőház felszólítása ellenére se mond le.

A Cseh Televízió - közügy kezdeményezés, amely a fellázadt televíziós alkalmazottakat támogatja, ismételten a televízió teljes adásának felújítását, valamint Hodac és társai távozását követeli. Bejelentették, hogy csütörtökön este újabb tömeges szolidaritási akciót rendeznek a tévések mellett a prágai Vencel téren és néhány más cseh városban.

Az ombudsman szerint törvényes a sztrájk

Otakar Motejl cseh ombudsman hétfő esti televíziós nyilatkozatában törvényesnek minősítette a televíziósok lázadását, úgy vélekedett, hogy a botrány előre látható volt, s nem más, mint a televízió új vezetőségének "menedzseri csődje". A megoldás érdekében szerinte Hodacnak haladéktalanul távoznia kell tisztségéből.  • Tippek
  • Hírek