A cseh polgári demokraták nem tudnak kormányt alakítani

2006.06.09. 14:33
Hiába nyert a jobboldali polgári párt, nem tud kormányt alakítani, mert a szocdemek nem támogatják ezt az ötletet Prágában.

A cseh képviselőházi választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) pénteken sem tudta elnyerni a másodikként befutó, eddig kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) támogatását a kormányalakításhoz.

Hárman sem lennének elegen

Ahhoz ugyanis, hogy az új kabinet megalakuljon, a kereszténydemokraták és a zöldek mellett egy negyedikre is szükség lenne, mert a tervezett hármas koalíció a parlamenti többség hiányában nem lenne kormányzóképes.

Durva kampány után kevésbé békülékenyek a pártok
Az Indexben is beszámoltunk arról, hogy a cseh választási kampány elképesztően durva volt: a szocdem miniszterelnököt gyilkosságok felderítésének akadályozásával, pedofíliával vádolták meg ellenfelei. Az ellenzék embereit vesztegetésekkel gyanúsították, valószínűleg lehallgatták telefonjaikat. Verekedés, pofozkodás is előfordult, méghozzá vezető politikusok estek egymásnak a kampány idején. Így kevéssé volt valószínű, hogy a szoros eredmény nyomán gyorsan megegyeznek a pártok. Éppen ezért - bár az elemzők a nagykoalíciót helyeselnék inkább -, nem kizárt, hogy újabb voksolásra lesz szükség Csehországban.

Az ODS, a kereszténydemokraták és a zöldek alkotta hármas koalíciónak csak 100 mandátuma lenne a 200 fős képviselőházban. Mirek Topolánek, az ODS elnöke pénteken találkozott Jirí Paroubek leköszönő kormányfővel, a CSSD elnökével, de Paroubek e tárgyalás után is úgy nyilatkozott, hogy pártja semmiképpen nem támogatja egy jobbközép kormánykoalíció megalakulását.

Nem adják fel

Topolánek viszont kijelentette, hogy nem adja fel, folytatja a tárgyalásokat e koalíció megalakítása céljából. A jobbközép pártok a kommunistákkal nem is hajlandók tárgyalni.

A múlt hét végi választások utáni tárgyalások sorában most az következik, hogy mind az öt parlamenti párt vezetője alkudozni fog - valószínűleg még pénteken - arról, hogy mely párt adja a parlamenti elnök személyét. A CSSD magának követeli a posztot, de az az álláspontja, hogy ha meg is kapja, akkor sem támogatja a jobbközép kormány megalakulását.

Kiút: a nagykoalíció?

A jelenlegi helyzetből az jelenthet kiutat, hogy a két legnagyobb párt nagykoalíciót hoz létre - eddig ezt mindkét tömörülés elutasította -, vagy új választásokat kell kiírni. Paroubek arra számít, hogy ha Topolánek végleg nem tud kormányt alakítani, akkor a köztársasági elnök őt bízza meg ezzel a feladattal, és akkor egy szakértői, "hivatalnok" kormányt hozna létre.

Az ODS elnöke ezt azzal hárítja el: a rendszerváltoztatás óta nem volt példa arra az országban, hogy az elnök ne a győztes pártot kérte volna fel az új kabinet megalakítására.  • Hírek
  • Személyi kölcsön