Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem engedik az oroszokat a cseh radarállomásra

2008.05.12. 11:49
Az amerikai radarállomást Csehországban az ország lakosságának kétharmada ellenzi

Nem lesznek állandó orosz megfigyelők az amerikai radarállomáson Csehországban - közölték hétfőn Prágában. "Az ellenőrzések kérdését a keretszerződés rendezi. Azzal, hogy a bázison az amerikaiakon és a cseheken kívül még másvalaki is állandóan jelen lenne, a szerződés egyáltalán nem számol" - jelentette ki Martin Barták védelmiminiszter-helyettes a cseh közszolgálati televízió egyik vitaműsorában.

Kifejtette, az oroszoknak minden ellenőrzést kérvényezniük kell majd, és ellenőreik csak azután léphetnek a radarállomás területére, hogy arra a csehektől engedélyt kaptak.

Arról, hogy ezek az ellenőrzések egyoldalúak lesznek-e, vagy pedig a kölcsönösségen fognak alapulni - tehát, hogy a csehek is ellenőrizetnék a hasonló orosz bázisokat - egyelőre nincs döntés, fejtette ki a miniszter-helyettes. "Ezt a kérdést a cseh-orosz tárgyalásokon fogjuk rendezni, s része lehet az esetleges cseh-orosz megállapodásnak" - tájékoztatta az újságírókat Zuzana Opletalová külügyminisztériumi szóvivő.

Ellenzik, mégis megépítik

Mirek Topolánek cseh kormányfő a közelmúltban egy ellenzéki képviselő parlamenti interpellációjára válaszolva azt mondta, hogy Csehország a radarról Oroszországgal folytatandó tárgyalásokon a kölcsönösség elvét fogja szorgalmazni. A tervezett cseh-orosz konzultációk dátuma egyelőre nem ismert.

Barták megerősítette, hogy a keretszerződés már elkészült, és annak szövegével mindkét fél egyetértett. Az amerikai katonák csehországi tartózkodásáról szóló megállapodásnak azonban még van egy-két nyitott pontja. "Azon vagyunk, hogy a vitatott dolgokat május végéig rendezzük, hogy mindkét dokumentumot júniusban aláírhassuk" - szögezte le a miniszter-helyettes.

A cseh-amerikai keretszerződést eredetileg május elején Prágában kellett volna aláírnia Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek és a cseh politikusoknak. Rice prágai útját más halaszthatatlan elfoglaltságaira hivatkozva azonban elhalasztották. A cseh fél szerint a vizitre és az aláírásra júniusban, legkésőbb júliusban kerül sor.

Csehország és az Egyesült Államok tavaly májusban kezdett tárgyalásokat a radarállomásról. A legfrissebb felmérések szerint az amerikai radarállomás létrehozását Csehországban az ország lakosságának kétharmada ellenzi. A prágai sajtó azt állítja: ha a szerződésről most szavazna a képviselőház, akkor az bizonyára megbukna. Az ellenzék mellett ugyanis a koalíciós zöldek egy része is ellenzi az amerikai radart.