Viola
-6 °C
-2 °C

Orosz titkosszolgálatok kavarnak Csehországban

2008.09.25. 13:05
Az orosz titkosszolgálatok igyekeztek "nem nyilvános befolyást" szerezni a cseh állami és politikai struktúrákban, illetve a civil társadalmi szervezetekben - állítja a cseh Biztonsági Információs Szolgálat.

Az orosz titkosszolgálatok tavaly megpróbáltak befolyásolni cseh politikusokat és a médiát, hogy növeljék a közvélemény ellenállását a Csehországba tervezett amerikai radarállomással szemben - állítja a cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) a tavalyi évről szóló jelentésében.

"Az amerikai rakétavédelmi rendszer területünkön (Csehország) létrehozandó elemeivel kapcsolatos aktív orosz intézkedések meghatározóak voltak" - olvasható a csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés azon fejezetében, amely az oroszok csehországi tevékenységével foglalkozik. A BIS úgy látja, hogy az orosz titkosszolgálatok igyekeztek "nem nyilvános befolyást" szerezni a cseh állami és politikai struktúrákban, illetve a civil társadalmi szervezetekben.

A BIS nem zárja ki, hogy az orosz fél tevékenysége része annak a nagyobb szabású kampánynak, amellyel Moszkva meg akarja bomlasztani az Európai Unió és a NATO egységét. Az orosz titkosszolgálatok a csehek szerint aktívan fáradoztak azon, hogy elhitessék a közvéleménnyel, miszerint az Európai Unió és a NATO vezetésével Európában kísérletet tesznek a nácizmus tisztára mosására, s a Szovjetunió szerepének tagadására a fasizmus legyőzésében. Ugyanakkor az orosz titkosszolgálatok Csehországban gazdasági információkat is gyűjtöttek a moszkvai pénzügyi körök érdekeinek támogatására.

Az amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést júliusban írta alá Prágában a két ország külügyminisztere, Condoleezza Rice és Karel Schwarzenberg. A kiegészítő szerződést, amely az amerikai katonák csehországi tartózkodását szabályozza, a múlt héten írták alá.

A szerződés életbe lépéséhez a parlament jóváhagyása is szükséges. A cseh kormánynak azonban ehhez jelenleg nincs meg a szükséges támogatottsága. A szociáldemokrata és kommunista ellenzéken kívül a radarállomást ugyanis több koalíciós képviselő - elsősorban a zöldek - is ellenzi, s nem hajlandó megszavazni a parlamentben.

Ami a közvéleményt illeti a legújabb felmérések szerint az amerikai radarállomás csehországi elhelyezését a cseh lakosság kétharmada utasítja el, míg egyharmada támogatja. A cseh radarellenes polgári mozgalom a héten jelentette be, hogy a bázis elutasítását követelő lakossági petíciót eddig több mint 180 ezren írták alá. A mozgalom képviselői az utóbbi hónapokban több alkalommal is visszautasították azt a jobboldali sajtóban elhangzott vádat, hogy tevékenységüket Moszkva szervezné és támogatná.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!