György
14 °C
24 °C

Romák ellen uszítottak a cseh republikánusok

2001.06.20. 15:06
Feljelentést tett egy cseh parlamenti képviselő, mert az észak-csehországi Bohumin városban tartott nyilvános rendezvényen a Republikánus Párt köreihez tartozó tüntetők romák ellen uszítottak.
Republikánus fiatalok ellen tett feljelentést egy cseh parlamenti képviselő, amiért azok az észak-csehországi Bohumin városban tartott nyilvános rendezvényen a romák ellen uszították a lakosságot. A korábban parlamenti mandátumokkal is rendelkező, néhány éve azonban a margóra szorult szélsőséges Republikánus Párt köreihez tartozó fiatalok demonstrációján egyebek közt "Tiszta világot, semmilyen toleranciát" és "Ne adjunk lehetőséget a cigányoknak" jelszavak hangzottak el.

A Polgári Demokratikus Szövetség szenátora, Michael Zantovský szerint az eset kimeríti a rasszista bűncselekmény fogalmát, ezért a szélsőjobboldali fiataloknak a bíróság előtt kell felelniük. A képviselő szerint azok is bűncselekményt követtek el, akik nézőként részt vettek a demonstráción. Az esetet követően több mint százhatvan roma petícióban tiltakozott a republikánus rendezvények ellen.

Bár az erősödő rasszizmust elismerve a cseh kormány korábban "háborút indított" a szélsőséges megnyilvánulások ellen, a Polgári Demokratikus Szövetség szerint - ez utóbbi esetet is figyelembe véve - a konkrét lépések még váratnak magukra.