Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kiszabadultak az Irakban elrabolt cseh újságírók

2004.04.16. 18:34
Kiszabadultak fogságukból a vasárnap Irakban túszul ejtett cseh újságírók. Szabadon engedésükben szerepe volt a prágai muzulmán közösség vezetőinek is, akik az újságírók védelmében levelet küldtek a túszejtőknek.
Épségben kiszabadult az Irakban vasárnap elrabolt három cseh újságíró - jelentette be pénteken Prágában Vít Kolár, a cseh külügyminisztérium szóvivője. Az újságírók épek, egészségesek és jelenleg már a bagdadi cseh nagykövetségen tartózkodnak.

Michal Kubal riportert és Petr Klíma operatőrt - mindkettő a Cseh Televízió munkatársa -, valamint Vít Pohankát, a Cseh Rádió tudósítóját vasárnap reggel rabolták el Fallúdzsa közelében, amikor taxival Bagdadból a jordániai Ammanba tartottak.

Tárgyilagosan tudósítottak

Petr Kolár, külügyminiszter-helyettes szerint a három újságíró kiszabadulásához nagyban hozzájárult az a tény, hogy a bagdadi cseh nagykövet személyesen találkozott és tárgyalt az iraki szunnita vezetőkkel. "Sokat segített az a levél is, amelyet a csehországi muzulmán közösség vezetői küldtek Irakba" - tette hozzá Kolár. Levelükben a csehországi muzulmánok képviselői rámutattak arra, hogy mindhárom cseh újságíró mindig igen tárgyilagosan tudósított az iraki eseményekről.

Mindhárom újságíró nyilatkozatában hangsúlyozta, nehéz pontosan meghatározni, hogy ki, vagy milyen csoport rabolta el őket, mert az ötnapos fogság során rengeteg, egymásnak ellentmondó információt hallottak az ottani fegyveresektől.

Mindenüket elvették

"Kocsinkat Bagdad elhagyása után ismeretlen fegyveresek állították meg. Szemünket bekötötték, majd ismeretlen helyre vittek. Nem bántak rosszul velünk. Ételben, italban nem szűkölködtünk. A legrosszabb az volt, hogy mindennap megígérték: másnap szabadon engednek, de erre csak pénteken került sor. Bagdad elővárosába szállítottak, majd taxit rendeltek, amely a nagykövetségre vitt" - mesélte Pohanka.

A csehek minden pénzét, felszerelését, útleveleiket az iraki felkelők elvették. Mindhárom újságíróval rövid videó felvételt készítettek a felkelők.

A cseh hadsereg még az esti órákban külön repülőgépet küldött Bagdadba az újságírókért.